Μεσαιωνικός επισκέπτης της Κύπρου, για την οποία έγραψε και σχετικό κείμενο. Ο Νικόλ λε Ουέν ήταν Γάλλος μοναχός του 15ου αιώνα, μέλος του θρησκευτικού τάγματος των Καρμηλιτών, το οποίο είχε και παράρτημά του ή κλιμάκιο στην Κύπρο, όπου κατείχε και κτηματική περιουσία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον βίο του Νικόλ λε Ουέν, εκτός του ότι το 1487 έκανε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους, κατά τη διάρκεια του οποίου πέρασε και από την Κύπρο.
Ωστόσο το ταξιδιωτικό κείμενό του έχει πολλές ομοιότητες με τα κείμενα άλλων προσκυνητών της ιδίας εποχής, και κυρίως εκείνα του Μπέρνχαρτ φον Μπρέντεμπαχ και του Σεμπαστιέν Μαμερώ. Γι' αυτό και εξεφράσθη η άποψη ότι ίσως ο Νικόλ λε Ουέν να είχε απλώς αντιγράψει τα κείμενα άλλων. Εξεφράσθησαν επίσης αμφιβολίες και για το κατά πόσον ο ίδιος είχε πράγματι κάνει το προσκυνηματικό του ταξίδι ή όχι.
Εν πάση περιπτώσει, στο σωζόμενο κείμενο που ο Νικόλ λε Ουέν έγραψε ή έστω αντέγραψε, περιγράφεται ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους, κατά το οποίο ο προσκυνητής πέρασε δύο φορές από την Κύπρο: καθ’οδόν προς την Παλαιστίνη και επιστρέφοντας από εκεί. Στα δύο αποσπάσματα που αναφέρονται στην Κύπρο γίνεται λόγος για την πρωτεύουσα Λευκωσία ιδίως, και δίνονται πληροφορίες για το εις Κύπρον τάγμα των Καρμηλιτών και το μοναστήρι τους που ευρισκόταν κοντά στο (δεύτερο) βασιλικό ανάκτορο των Λουζινιανών (σημερινή περιοχή Σεραΐου, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λευκωσίας). Αναφέρονται επίσης στοιχεία για τις άλλες πόλεις της Κύπρου, για τον ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, για την αλατοπαραγωγό λίμνη της Λάρνακας, για τα προϊόντα του νησιού τότε, καθώς και για τον μολυσμένο αέρα και την κακή ατμόσφαιρα του νησιού.
Το κείμενο του Νικόλ λε Ουέν έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα της ιδίας περιόδου, και αποτελεί μία επί πλέον μαρτυρία για την Κύπρο του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια