Βιρμανός πολιτικός. Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1909 και πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 1974. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ραγκούν κι εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Το 1942 έγινε γραμματέας της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης της χώρας του. Υπηρέτησε αργότερα ως διευθυντής Τύπου (1947-48), διευθυντής Ραδιοφωνίας (1948-49) και υπουργός Πληροφοριών (1949-57). Το 1957 διορίστηκε αντιπρόσωπος της Βιρμανίας στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το 1959 εξελέγη αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, εξελέγη τον Νοέμβριο του 1961 ως διάδοχός του. Στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ ο Ου-Θαντ υπηρέτησε για μια 10ετία. Απεσύρθη το 1971, οπότε τον διαδέχθηκε ο Κουρτ Βάλντχαϊμ.
Αν και δεν επισκέφθηκε ποτέ την Κύπρο, ο Ου-Θάντ συνδέθηκε στενά με το νησί χειριζόμενος, ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, το Κυπριακό ζήτημα σε μια από τις σοβαρότερες περιόδους κρίσεών του, συγκεκριμένα δε κατά το διάστημα μετά την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων (τέλος του 1963) και τα αιματηρά γεγονότα, μέχρι και την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΟΗΕ το 1971.
Ιδίως αμέσως μετά την ανταρσία των Τουρκοκυπρίων, ο Ου-Θαντ εργάστηκε για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο νησί και, σύμφωνα προς εντολή του ΟΗΕ, συνέστησε την Ειρηνευτική Δύναμη του διεθνούς οργανισμού, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που από το 1964 υπηρετεί στην Κύπρο έως σήμερα. Διαδραμάτισε επίσης ουσιαστικό ρόλο στις συναντήσεις και δραματικές συζητήσεις που γίνονταν στην έδρα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ με εκπροσώπους του που απέστειλε στην Κύπρο, εργάστηκε προς την κατεύθυνση ειρηνεύσεως και λύσεως στο Κυπριακό ζήτημα. Πρώτος ειδικός αντιπρόσωπος του Ου-Θαντ στην Κύπρο ήταν ο Γκάλο Πλάζα που διορίστηκε στη θέση αυτή τον Μάιο του 1964. Ακολούθησε ο Κάρλος Μπερνάρντες κι ύστερα υπηρέτησε ο Οζόριο-Ταφάλ. Στο μεταξύ από τις αρχές του 1964 ο Ου-Θαντ είχε διορίσει και μεσολαβητή στο Κυπριακό, τον Σακάρι Τουομιόγια.
Μια βασικότατη συμβολή του Ου-Θάντ ήταν προς την κατεύθυνση της συνέχισης της αναγνώρισης της Κύπρου ως ανεξαρτήτου κράτους-μέλους του ΟΗΕ, πράγμα που αμφισβητείτο από την Τουρκία.
Εξ άλλου, ο Ου-Θαντ είχε καλέσει επανειλημμένα τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να αρχίσουν απ’ ευθείας συνομιλίες μεταξύ τους για εξεύρεση λύσεως στο Κυπριακό, κι είχε ο ίδιος αναπτύξει πρωτοβουλίες. Και πράγματι, οι συνομιλίες άρχισαν τον Ιούνιο του 1968 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Για την όλη ανάμειξη του Ου-Θαντ στο Κυπριακό, βλέπε λεπτομερέστερα στο λήμμα
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια