Ορφανός Παντελής Γεωργίου

Image

Κύπριος αγωνιστής στην ελληνική επανάσταση του 1821. Μας είναι γνωστός από έγγραφα και πιστοποιητικά του που σώζονται στα ελληνικά κρατικά αρχεία. Τα έγγραφα και πιστοποιητικά είχε υποβάλει στην αρμόδια αρχή τον Μάιο του 1865,  προσπαθώντας  να  εξασφαλίσει σύνταξη.

 

Σε πιστοποιητικά αναφέρεται ότι ήταν Κύπριος, κι ότι πήγε στην Ελλάδα ως εθελοντής αμέσως μετά την έναρξη της επανάστασης. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, υπό τις διαταγές γνωστών οπλαρχηγών, μεταξύ των οποίων ο Νικηταράς, ο Μακρυγιάννης, ο Γιάννης Στράτου, ο Χατζηχρίστος κ.α. Πολέμησε στο Μεσολόγγι κατά την επική πολιορκία της πόλης, όπου πληγώθηκε δυο φορές. Πολέμησε επίσης στην Πελοπόννησο (πολιορκία Ναυπλίου, Δερβενάκια κ.α.) όπως και στην Κρήτη. Τόσο στην Κρήτη όσο και στα Δερβενάκια είχε και πάλι πληγωθεί.

 

Για την γενναιότητά του, αναφέρεται ότι είχε προαχθεί τιμητικά σε μπουλουξήν (αρχηγό μπουλουκιού = ομαδάρχη).

 

Μετά το τέλος του αγώνα παρέμεινε στην απελευθερωμένη Ελλάδα όπου νυμφεύθηκε κι απέκτησε πολυμελή οικογένεια, είχε δε εγκατασταθεί στην Αθήνα. Σε έγγραφο ημερομηνίας 2 Οκτωβρίου του 1842 που υπογράφουν ο στρατηγός Μακρυγιάννης και άλλοι δυο οπλαρχηγοί του αγώνα, αφού γίνεται αναφορά στη στρατιωτική δράση του Παντελή Γεωργίου Ορφανού, δίνονται και μερικές πληροφορίες για τον ίδιο και την οικογένεια του, ως εξής:

 

...ἔχει πέντε ψυχάς [εννοείται παιδιά], τρία θήλεα τῶν ἐτῶν 18, 13 και 12 και δύο ἀρσενικά, εἶναι ἐνδεής καί ἀκτήμων ὑστερούμενος πάσης κινητῆς καί ἀκινήτου περιουσίας, εἶναι δέ ἀνίκανος πάσης εργασίας... [ίσως λόγω των πολλών τραυμάτων του κατά τη διάρκεια του αγώνα].

 

Δεν γνωρίζουμε από ποιο ακριβώς μέρος της Κύπρου καταγόταν ο αγωνιστής αυτός. Φαίνεται ότι είχε παραμείνει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της ζωής του. Ζούσε πάντως τουλάχιστον μέχρι το 1865 οπότε είχε αποταθεί για εξασφάλιση συντάξεως.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image