Άγγλος προτεστάντης χειρούργος γιατρός του 16ου-17ου αιώνα, που κατά τις αρχές του 17ου αιώνα επεσκέφθη και την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν.
Ο Γουίλλιαμ Ντέιβις είχε μια πολύ περιπετειώδη ζωή, ιδίως μετά το 1597, χρόνο κατά τον οποίο ξεκίνησε για μια περιοδεία στη Μεσόγειο. Αφού το καράβι στο οποίο επέβαινε επεσκέφθη διάφορα λιμάνια της βόρειας Αφρικής, στην συνέχεια δέχθηκε επίθεση και βυθίστηκε από γαλέρες της Φλωρεντίας. Ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος και παρέμεινε σε αιχμαλωσία για 9 περίπου χρόνια, κατά τα οποία υπηρέτησε ως χειρούργος είτε σε μονάδες ξηράς της Φλωρεντίας, είτε σε φλωρεντινά καράβια, με τα οποία μάλιστα βρέθηκε να ταξιδεύει σε διάφορα μακρινά μέρη, μέχρι και περιοχές της Νότιας Αμερικής και του Αμαζονίου. Αφού αργότερα κατόρθωσε να απελευθερωθεί, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφει τα ταξίδια του, που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1614 και επανεκδόθηκε το 1745. Σ' αυτό περιλαμβάνεται και απόσπασμα από επίσκεψή του στην Κύπρο.
Εφόσον όμως ο Γουίλλιαμ Ντέιβις στο βιβλίο του δεν παραθέτει ημερομηνίες, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο της επίσκεψής του στην Κύπρο, που πάντως έγινε κατά τις αρχές του 17ου αιώνα.
Ο Ντέιβις δίνει αρκετές και σημαντικές πληροφορίες για την Κύπρο των αρχών του 17ου αιώνα. Κάνει γενικές αναφορές για το νησί, δίνει στοιχεία για τη διαβίωση του πληθυσμού, παραθέτει τα προϊόντα του τόπου, διεκτραγωδεί τις άθλιες συνθήκες δουλείας των Κυπρίων υπό τον οθωμανικό ζυγό και ομιλεί ακόμη και για τους εξισλαμισμούς και τα παιδομαζώματα. Μάλιστα η πληροφορία που δίνει ειδικότερα για τα παιδομαζώματα, ότι υπήρχε και φορολογία της δεκάτης ακόμη και γι' αυτά (δηλαδή σε κάθε 10 παιδιά οι Οθωμανοί εδικαιούντο και έπαιρναν το ένα, το οποίο και έκαναν γενίτσαρο), είναι μοναδική και δεν απαντάται στις σχετικές μαρτυρίες άλλων επισκεπτών της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Το περί Κύπρου απόσπασμα του επισκέπτη αυτού δεν έχει εκδοθεί έως σήμερα στην ελληνική.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια