Σουηδός ανατολιστής και διπλωμάτης. Γεννήθηκε το 1763 και πέθανε το 1819. Έκανε αρχαιολογικές μελέτες στην Αίγυπτο, στη Συρία και Παλαιστίνη, στην Ελλάδα και αλλού, δημοσίευσε μελέτες, ιδίως για ελληνικές και φοινικικές επιγραφές, για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και γλυπτική κλπ.
Ο Γιόχαν Νταβίτ Άκερμπλαντ επισκέφθηκε και την Κύπρο, φεύγοντας από την Αίγυπτο όπου είχε σημειωθεί μεγάλη επιδημία πανώλους, το 1788. Σε σωζόμενη επιστολή του λέγει ότι έφυγε από την Αλεξάνδρεια στις 19 Μαΐου του 1788 και έφθασε στη Λάρνακα στις 23 του ίδιου μήνα. Από τη Λάρνακα έκανε επισκέψεις στην Αμμόχωστο και στη Σαλαμίνα, στη Λεμεσό και στην Πάφο, καθώς και στη Λευκωσία. Αναχώρησε από την Κύπρο στις αρχές Ιουνίου του 1788 για τη Γιάφφα.
Σε επιστολή που έστειλε τον Ιανουάριο του 1789 και που σώζεται, κάνει σύντομη περιγραφή της περιηγήσεώς του στην Κύπρο, όπου έκδηλο φαίνεται το ενδιαφέρον του ιδίως για τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Ιδίως στην Πάφο, ανέμενε να δει — γράφει — τον περίφημο ναό της Froja αλλά αντ' αυτού είδε έναν σωρό από ερειπωμένες εκκλησίες. (Η θεότητα που αναφέρει ήταν η νορβηγική θεά της αγάπης, αντίστοιχη της Αφροδίτης).
Στο ημερολόγιο των ταξιδιών του που κράτησε, και που σώζεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού (αρ. 9785), ο Νταβίτ Άκερμπλαντ παραθέτει μεταξύ άλλων και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης και περιοδείας του στην Κύπρο, με καταχωρήσεις από 12 Μαΐου μέχρι 6 Ιουνίου του 1788.
Στη Λάρνακα μελέτησε αρχαίες ελληνικές και φοινικικές επιγραφές (μερικές αντέγραψε). Ήταν ο πρώτος Σκανδιναβός που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις κυπριακές αρχαιότητες. Στο ημερολόγιό του, ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα πολλά κυπριακά τοπωνύμια τα οποία μνημονεύει.