Κύπριος επιστήμονας που διαπρέπει στο εξωτερικό, ως πρωτοπόρος οργανικός και βιοοργανικός χημικός. Γεννήθηκε το 1946 στον Καραβά, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Το 1964 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε Χημεία στην Αγγλία και πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα.
Από το 1972 έως σήμερα εργάζεται ως καθηγητής και ερευνητής σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατέχει την Darlene Shiley έδρα Χημείας και είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χημείας στο Scripps Research Institute και καθηγητής στο University of California, στο Σαν Ντιέγκο.
Ο Δρ Νικολάου πέτυχε την συνθετική παρασκευή του αντικαρκινικού φαρμάκου «TAXOL» και πρόσφατα της ισχυρότατης βιοτοξίνης μπρεβετοξίνης Β (brevetoxin Β). Η ουσία μπρε- βετοξίνη Β αποτελεί συστατικό των «κόκκινων παλιρροιών» («red tides») οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττουν τις παραλίες όλου του κόσμου, με συνέπεια τεράστιες καταστροφές για ολόκληρο το οικοσύστημα. Η ανακάλυψη του Κυπρίου επιστήμονα αναμένεται να έχει σημαντικές εφαρμογές σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως οργανική και περιβαλλοντική χημεία, βιολογία και ιατρική. Οι προσπάθειες για την εργαστηριακή σύνθεση της μπρεβετοξίνης Β διήρκεσαν 12 χρόνια.
Κατά την διάρκεια των 20 χρόνων της σταδιοδρομίας του ως καθηγητή-ερευνητή, ο Δρ Νικολάου συνέθεσε έναν εντυπωσιακό αριθμό φυσικών αλλά και σχεδιασμένων χημικών ενώσεων, με μοναδικές βιολογικές και ιατρικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, παρασκευάστηκαν στα εργαστήριά του η ανοσοδιεγερτική ραπαμυκίνη (rapamycin), η αντικαρκινική χαλικιμυκίνη (calicheamycin) και το αντιχοληστεικό ζαραγοζικό οξύ (zaragozic acid).
Ο Κύπριος επιστήμονας είναι επίσης συγγραφέας πέραν των 330 επιστημονικών δημοσιεύσεων και δύο βιβλίων.