Σπάρτιον (ή σπάρτον) το κοινόν ή και βρουλοειδές. Επιστημονική ονομασία: Spartium junceum. Οικογένεια: Ελλοβοκάρπων (Leguminosae). Αγγλική ονομασία: Spanish broom. Πρόκειται για θάμνο αυτοφυή παραμεσογείων χωρών καθώς και των Καναρίων Νήσων. Στην Κύπρο αυτοφύεται βασικά σε ορεινές περιοχές του Τροόδους, στις πλευρές του δρόμου Κακοπετριάς-Τροόδους, στην περιοχή Κυπερούντας κ.α. Μερικές φορές καλλιεργείται, ως φυτό κοσμητικό. Είναι επίσης φυτό φαρμακευτικό, γνωστό από τα αρχαία χρόνια.
Χαρακτηρίζεται από πολλά και ευθυτενή κλωνάρια έντονου πράσινου χρώματος, χωρίς φύλλα. Φθάνει σε ύψος γύρω στο 1,5 μέτρο. Δίνει άφθονα κι ωραία λουλούδια έντονου κίτρινου χρώματος, με 5 πέταλα. Ανθίζει μετά τον Απρίλιο, μέχρι και τον Αύγουστο. Οι καρποί του είναι μήκους 6-8 εκ. και μαύρου χρώματος όταν ωριμάσουν. Τα κλωνάρια του χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για να κατασκευάζουν σκούπες καθώς και είδη καλαθοπλεκτικής. Ακόμη, κατασκευαζόταν κλωστική ύλη πολύ ισχυρή που πλεκόταν σε σχοινιά. Οι βλαστοί του, όταν είναι φρέσκοι, τρώγονται ευχάριστα από τα ζώα αν και περιέχουν τοξική ουσία γνωστή ως σπαρτεΐνη. Ως φαρμακευτικό, το φυτό αυτό είναι μεταξύ άλλων εμετικό και διουρητικό. Από τα άνθη του εχρησιμοποιείτο ο χυμός ως θεραπευτικό της νεφρίτιδας και σε προβλήματα με το σηκώτι. Πιστεύεται επίσης ότι είναι καλό αντίδοτο σε δάγκωμα ερπετών.
Το φυτό ήταν γνωστό κατά την Αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το σπάρτιον γράφοντας: Θάμνος ἐστί φέρων ράβδους μακράς, ἀφύλλους, στερεάς, δυσθραύστους, αἶς τάς ἀμπέλους δεσμεύουσι. Ο Πλίνιος γράφει ότι από τα κλωνάρια του οι βοσκοί στην Ισπανία κατασκεύαζαν τα ιμάτιά τους. Ο Θεόφραστος το αναφέρει επίσης, με την ονομασία λινόσπαρτον.
Παρά το ότι απαντάται σήμερα και σε άγρια κατάσταση, το σπάρτιον πιθανότατα έχει εισαχθεί στην Κύπρο (ίσως κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια) και δεν φαίνεται να αποτελούσε εξ αρχής μέλος της χλωρίδας του νησιού. Νύφφη ονομάστηκε από άλλο παρόμοιο φυτό της ίδιας οικογένειας που δίνει όμως άσπρα αντί κίτρινα άνθη και που παρομοιάστηκε προς την ασπροντυμένη νύμφη.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια