Νικόφημος

Image

Αθηναίος πλούσιος πολίτης του 5ου-4ου π.Χ. αιώνα, που άμεσα συνδέθηκε με την Κύπρο. Είχε πάρει μέρος στη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς (405 π.Χ.), όπου ο αθηναϊκός στόλος είχε πάθει πανωλεθρία. Φοβούμενος και αυτός την τιμωρία, αντί να επιστρέψει στην Αθήνα κατέφυγε μαζί με τον στρατηγό Κόνωνα στην Κύπρο. Ο Κόνων, ο Νικόφημος και πιθανώς και άλλοι, βοηθήθηκαν από τον βασιλιά της Σαλαμίνος Ευαγόρα Α΄. Ο Νικόφημος νυμφεύθηκε μάλιστα στη Σαλαμίνα της Κύπρου, κι απέκτησε και μια κόρη. Στην Αθήνα είχε δυο γιους εκ των οποίων ο ένας, ο Αριστοφάνης Νικοφήμου, διαχειριζόταν την περιουσία του και διατηρούσε επαφή με τον πατέρα του στην Κύπρο.

 

Όταν το 390 π.Χ. έφθασαν στην Αθήνα πρέσβεις από τον Ευαγόρα για να ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια για τον αγώνα των Κυπρίων κατά των Περσών, ο Αριστοφάνης κατόρθωσε (ύστερα από προτροπή του πατέρα του Νικοφήμου) να πείσει τους Αθηναίους να στείλουν 10 τριήρεις στον Ευαγόρα με αρχηγό τον Φιλοκράτη. Επίσης, με εντολή του πατέρα του από την Κύπρο, ο Αριστοφάνης διέθεσε ολόκληρη την οικογενειακή περιουσία κι επί πλέον δανείστηκε κι από άλλους, προκειμένου να ενισχύσει την επιχείρηση αυτή αγοράζοντας όπλα και μισθώνοντας ναύτες και στρατιώτες. Οι 10 τριήρεις ξεκίνησαν για την Κύπρο, όμως στη Ρόδο πιάστηκαν από τον σπαρτιατικό στόλο υπό τον ναύαρχο Τελευτίαν (390 π.Χ.) και δεν κατόρθωσαν να φθάσουν στο νησί. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους Αθηναίους που εστράφησαν τόσο κατά του Αριστοφάνη όσο και κατά του πατέρα του Νικοφήμου, που κατηγορήθηκαν ότι είχαν εξαπατήσει τον δήμο.

 

Ο Νικόφημος βρέθηκε πάντως από την Κύπρο πίσω στην Αθήνα μετά την Ανταλκίδειον ειρήνη (387 π.Χ.) βάσει της οποίας η Αθήνα αποδεχόταν την περσική κυριαρχία επί της Κύπρου και την εγκατέλειπε. Πώς είχε πεισθεί να επιστρέψει, είναι άγνωστο. Ίσως επέστρεψε μαζί με τον Κόνωνα, όταν ο τελευταίος νίκησε τους Σπαρτιάτες με βοήθεια και των Κυπρίων κι επανήλθε θριαμβευτής στην πόλη του. Στην Αθήνα όμως τόσο ο Νικόφημος όσο και ο γιος του Αριστοφάνης δικάστηκαν για εξαπάτηση του δήμου της πόλης, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν.