Ο ισχυρότερος ηγεμόνας του μυκηναϊκού κόσμου της ηρωικής εποχής, αρχιστράτηγος της πανελλήνιας εκστρατείας εναντίον της Τροίας, γιος του Ατρέα ή του Πλεισθένη και της Αερόπης, αδελφός του Μενέλαου και σύζυγος της Κλυταιμνήστρας. Ήταν κύριος πολλών νησιών και ολόκληρου του Άργους, των Μυκηνών, της Κορίνθου, των Κλεώνων, της Σικυώνος και Β. Αχαΐας. Οι πηγές αποδεικνύουν ότι ο Αγαμέμνων είχε σχέσεις με την Κύπρο. Σύμφωνα μ' αυτές ο βασιλιάς του νησιού Κινύρας, του χάρισε ένα θώρακα και του υποσχέθηκε σαν δώρο στόλο από 50 πλοία, τα οποία θα έπαιρναν μέρος στον πόλεμο εναντίον της Τροίας. Ο Κινύρας κράτησε την υπόσχεσή111 του αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό. Έστειλε στους Αχαιούς μόνο ένα κανονικό πλοίο με πλήρωμα και τα υπόλοιπα 49 σε πήλινες μινιατούρες, τις οποίες ο πλοίαρχος έριξε στη θάλασσα κοντά στις ακτές της Ελλάδας, για να φανεί ότι τηρήθηκε η υπόσχεση. Θυμωμένος ο Αγαμέμνωνας παρακάλεσε τον Απόλλωνα να τιμωρήσει τον βασιλιά της Κύπρου. Λέγεται, ότι ο θεός έκανε τον Κινύρα να χάσει τα λογικά του, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει, πέφτοντας στη θάλασσα.
Κατά τον Όμηρο (Ιλιάς, Λ, 15-28), που περιγράφει τον περίφημο θώρακα του Αγαμέμνονα, καμωμένο από χαλκό, χρυσάφι, χάλυβα και κασσίτερο, τον Αγαμέμνονα είχε συναντήσει προσωπικά ο Κύπριος βασιλιάς Κινύρας. Ο περίφημος θώρακας του Αγαμέμνονα αποτελούσε εξ άλλου, πάντοτε κατά τον Όμηρο, «δώρο φιλοξενίας» του Κινύρα προς τον Αγαμέμνονα, όταν «στην Κύπρο το μέγα άκουσμα είχε φθάσει», ότι οι Έλληνες επρόκειτο να εκστρατεύσουν κατά των Τρώων.
...θώρακα περί στήθεσσιν έδυνε,
τον ποτέ οι Κινύρης δώκε ξεινήϊον είναι...
λέγει ο Όμηρος. Ο θώρακας, δηλαδή, του Αγαμέμνονα ήταν «δώρο φιλοξενίας» του Κινύρα. Έτσι, ως «δώρο φιλοξενίας», σήμαινε ότι υπήρξε συνάντηση Αγαμέμνονα και Κινύρα, και ότι ο ένας φιλοξένησε τον άλλο. Είτε ο Κινύρας φιλοξένησε (στην Κύπρο) τον Αγαμέμνονα, είτε αντιθέτως φιλοξενήθηκε από εκείνον στις Μυκήνες.
Είναι πιθανή πάντως μία επίσκεψη του Αγαμέμνονα στην Κύπρο, πριν από την εκστρατεία στην Τροία, και παρά το ότι αναφέρεται ότι ο βασιλιάς των Μυκηναίων - Αχαιών είχε στείλει στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τους Μενέλαο, Οδυσσέα και Ταλθύβιο για να πείσουν τον Κινύρα να πάρει μέρος στον πόλεμο. Η πιθανή επίσκεψη του Αγαμέμνονα στην Κύπρο, και η φιλοξενία του από τον Κινύρα, θα πρέπει να προηγήθηκε της αποστολής της τριμελούς αντιπροσωπείας, και δεν θα ήταν άσχετη προς την ύπαρξη ήδη στην Κύπρο πολλών Αχαιών-Μυκηναίων, που από τον 14o π.Χ. αιώνα είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στο νησί. Ο πλούτος της Κύπρου, και κυρίως ο χαλκός της, δεν θα πρέπει να είχε αφήσει καθόλου αδιάφορους τους Μυκηναίους, ιδίως σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών τους λόγω της προετοιμαζόμενης μεγάλης εκστρατείας. Η ανάγκη εξασφάλισης συμμαχιών αλλά και πόρων, θα δικαιολογούσε ένα ταξίδι του ιδίου του Αγαμέμνονα στην Κύπρο, η οποία ήδη από πολύν καιρό ήταν καλά γνωστή στους Μυκηναίους και διατηρούσε μαζί τους σχέσεις, εμπορικές και άλλες.