Νεοφύτου Γιώργος

Image

Θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (Κεντρικό) και σπούδασε κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ Λειψίας. Στη συνέχεια παρακολούθησε τριετείς μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο αποκτώντας τον τίτλο του διδάκτορα της κτηνιατρικής. Από το 1976 εργάστηκε στο Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, από το οποίο αφυπηρέτησε το 2006 από τη θέση του διευθυντή.

 

Ο Γιώργος Νεοφύτου μέσα από το πολυσχιδές έργο του στο κυπριακό θέατρο, ως θεατρικός συγγραφέας και ως άνθρωπος που συνέβαλε στο θεατρικό γίγνεσθαι διατελώντας σε καίριες θέσεις (Γραμματέας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΚΔΙΘ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ), στήριξε την πραγματοποίηση ποικίλων δράσεων για ανάδειξη και προώθηση της κυπριακής δραματουργίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Η θεματολογία των έργων του συνδέεται με την κυπριακή πολιτική ιστορία και δη με τη σύγχρονη πραγματικότητα της μετα-πολεμικής Κύπρου, δηλαδή της τοπικής κοινωνίας όπως διαμορφώθηκε ύστερα από το ορόσημο του 1974.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1984, δέκα χρόνια μετά τα καθοριστικά γεγονότα, και τα πέντε από τα έξι έργα του που έχουν ανέβει, μέχρι σήμερα, στη σκηνή ή έχουν παρουσιαστεί στην τηλεόραση −τα μονόπρακτα Ένα κυριακάτικο σκετς (1984), Μια αεροπειρατεία (1984), Μανώλη…! (1987) και Φουλ μεζέ (1989) και αργότερα το DNA (2010)− καταπιάνονται με τα τραύματα, τον προβληματισμό και τις αλλαγές που έφερε στην κοινωνία του νησιού το πραξικόπημα, η εισβολή και οι συνέπειές της. Το έργο του Στης Κύπρου το βασίλειο (1987) έχει ως αφετηρία τη μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου αλλά αλιεύει παραλληλισμούς με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του νησιού της περιόδου που γράφτηκε. Έγραψε επίσης, τις επιθεωρήσεις Η αλλαγή (1988), Η Κύπρος είναι …ική (1991) και, σε συνεργασία με τον Ρικάρντο Λόπεζ, το χρονικό για τη σκηνή Κατάθεση μνήμης (1984). Έχει συνθέσει το κείμενο της παράστασης του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) Περί έρωτος και άλλων τινών (1998), που ήταν βασισμένη σε έργα και τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Έχει επίσης γράψει τηλεοπτικά σενάρια και έχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα γερμανικά.

 

Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Χωρίς Τίτλο. Έγραψε τα μονόπρακτα Ένα Κυριακάτικο Σκετς, Μια αεροπειρατεία  και Μανώλη...! που μεταδόθηκαν από την κυπριακή τηλεόραση.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Το έργο Μανώλη...! ανεβάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Θέατρο Τέχνης του Λονδίνου και μεταδόθηκε από τη ραδιοφωνία της τότε Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και τον ραδιοσταθμό του Ντόρτμουντ της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ανεβάστηκε επίσης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (2002). Το έργο του Στης Κύπρου το Βασίλειο, που είναι βασισμένο στο Χρονικόν του Λεοντίου Μαχαιρά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Λευκωσίας το 1987. Παρουσιάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στην Αθήνα (1992) και από το Θέατρο «Σκάλα» (2009). Το 2010 ανεβάστηκε το θεατρικό του έργο D.N.A., από το «Σατιρικό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη.

 

Ο Γιώργος Νεοφύτου διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ. Ασχολείται επίσης με τη μετάφραση, κυρίως θεατρικών έργων.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Η δραματουργία του Γιώργου Νεοφύτου, Άντρη Χ. Κωνσταντίνου

«Ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Νεοφύτου» (σ.9-51)  Άνευ 2010, Λευκωσία (282 σ.) 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image