Μυρμιόνα ή μυρμηδόνα ή μαρτζ΄ιόνα

Image

Vespula Spp. Οικογένεια: Vespidae. Έντομο που μοιάζει πολύ με τη μέλισσα, αλλά το μέγεθός του είναι διαφορετικό, το δε χρώμα του πάντα κίτρινο με μαύρο, ενώ της μέλισσας είναι καστανό. Οι μυρμιόνες ζουν σε κοινότητες και αποτελούνται από τρεις φυλετικές τάξεις: τη βασίλισσα, τις εργάτριες και τους αρσενικούς.

 

Διαθέτουν σφιλικούντριν (κεντρί) όπως οι μέλισσες και οι σφήκες, το δε κέντρισμά τους είναι πολύ οδυνηρό και προκαλεί πρήξιμο, ιδίως σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Ως καταπραϋντικό σε περίπτωση κεντρίσματος θεωρείται η επάλειψη του δέρματος, στο σημείο που έχει κεντρισθεί, με πηλό από χώμα και ξίδι.

 

Τα έντομα αυτά κατασκευάζουν τη φωλιά τους συνήθως πάνω στους κορμούς μικρών φυτών και θάμνων, κατά προτίμηση φυτών που έχουν αγκάθια, όπως οι παλλούρες, οι πουμπουρόκαυλοι κ.α., ή κάτω από προεξοχές τοίχων, σπανίως δε μέσα σε τρύπες τοίχων και τρύπες στο έδαφος.

 

Οι αποικίες τους καταστρέφονται τον χειμώνα και μόνο οι βασίλισσες επιζούν, οι οποίες διαχειμάζουν κάτω από ξηρούς φλοιούς δέντρων ή σε τρύπες. Με τον ερχομό της άνοιξης, οι βασίλισσες εγκαταλείπουν τη χειμερία τους νάρκη και κάθε μια από αυτές αρχίζει να κτίζει τη φωλιά της και να δημιουργεί μόνη της το σμήνος, που αποτελείται μόνο από εργάτριες οι οποίες αναλαμβάνουν τη διατροφή των μικρών μυρμιόνων και τη φρούρηση της φωλιάς. Η βασίλισσα περιορίζεται στη φωλιά και στη γέννηση των αυγών. Όλες οι μυρμιόνες τρέφουν τα μικρά τους με νύμφες εντόμων, υπολείμματα πτωμάτων κ.α., εδώ δε ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη διαφορά τους από τις μέλισσες οι οποίες τρέφουν τις νύμφες τους με γύρι και νέκταρ. Αν και οι μεγάλες μυρμιόνες αρέσκονται να τρέφονται με νέκταρ και άλλες γλυκιές ουσίες, δεν έχουν προβοσκίδα όπως οι μέλισσες, αλλά πολύ δυνατές δαγκάνες και πολύ μικρή γλώσσα.

Φώτο Γκάλερι

Image