Θαλάσσιο ελασματοβραγχιωτό μαλάκιο, τριγωνικού συνήθως σχήματος, το σώμα του οποίου προστατεύεται σε όστρακο με δυο συμμετρικές θυρίδες. Σ’ αντίθεση με την Κύπρο, είναι πολύ κοινό στην Ευρώπη, αποτελεί δε δημοφιλή τροφή επειδή έχει νόστιμο κρέας. Καλλιεργείται σε εμπορική βάση, με άριστα αποτελέσματα, σε θάλασσες που είναι πλούσιες σε πλαγκτόν. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται μύδια που κρέμονται σε σχοινιά σε βάθη, συνήθως 3-5 μέτρων. Σε ελεύθερη κατάσταση, τα μύδια ζουν σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς, όπου προσκολλούνται σε πέτρες ή βράχους, με τη βοήθεια κολλώδους ουσίας από ίνες που εκκρίνουν, γνωστής σαν βύσσο. Στις κυπριακές θάλασσες, λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών, εμφανίζονται σποραδικά ή σπάνια τα πιο κάτω είδη:
α) Modiolus barbatus, (Lamarck, 1819). Αγγλική ονομασία: Bearded Horse Mussel. To μήκος του φθάνει τα 2,7-3 εκατοστ. περίπου. Το χρώμα του είναι καφέ προς το πορφυρένιο. Χαρακτηρίζεται από τις καφέ τρίχες που καλύπτουν εξωτερικά το όστρακό του.
β) Modiolus adriatica, (Lamarck, 1819). Αγγλική ονομασία: Mussel. To μήκος του φθάνει το 1,5 εκ. περίπου. Το χρώμα του είναι κιτρινωπό προς το καφεκόκκινο. Μοιάζει με το προηγούμενο είδος, έχει όμως πιο λεπτό όστρακο, το οποίο δεν καλύπτεται από τρίχες.
γ) Mytilus edulis, (Linnaeus), Var. Mytilus galloprovincialis, (Lamarck, 1819). Αγγλική ονομασία: Mediterranean Mussel. To μήκος του φθάνει τα 3-4 εκ. περίπου. Το χρώμα του είναι καφέ βιολετί ή μπλε ή μαύρο. Πολλές φορές προσκολλούνται στο όστρακό του μικρά καρκινοειδή γνωστά σαν βαλανίθκια* της θάλασσας.
ΣΗΜ.: Τα μεγέθη που αναφέρονται, αφορούν τα είδη που ζουν στις κυπριακές θάλασσες.