Μπεμπεδέλη Δέσποινα

Μια μεγάλη κυρία του Κυπριακού Θεάτρου

Image

Ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στην Αθήνα το 1941. Και οι δύο γονείς της κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη.

Εργάστηκε αρχικά στην Ελλάδα ως ηθοποιός. Για δεκαετίες υπηρετεί το Κυπριακό Θέατρο έχοντας να παρουσιάσει μια πολύ αξιόλογη προσφορά.  Μετά τις γυμνασιακές της σπουδές παρακολούθησε γαλλική φιλολογία στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών, ακολούθησε όμως τη θεατρική σταδιοδρομία αφού ενθαρρύνθηκε σ' αυτό από σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, όπως οι Μινωτής, Τερζάκης, Πλωρίτης και Κατσέλης, οι οποίοι την παρακολούθησαν σε σχολική παράσταση (στον ρόλο της Ηλέκτρας, στις «Mύγες» του Σαρτρ).

 

Βλέπε Βίντεο: Τραγωδία Εκάβη

  

Άρχισε τη θεατρική της σταδιοδρομία το 1962, στο Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού». Στη συνέχεια συνεργάστηκε για δυο χρόνια με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Εκεί γνωρίστηκε με τον Κύπριο ηθοποιό Στέλιο Καυκαρίδη τον οποίο παντρεύτηκε. Μετά το Θέατρο Τέχνης, συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Δημήτρη Μυράτ. 

Στην Κύπρο η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ήλθε το 1969 και έπαιξε στο Νέο Θέατρο του Βλαδίμηρου Καυκαρίδη. Συνεργάστηκε επίσης με το Θέατρο ΡΙΚ (από το 1969 που ιδρύθηκε, μέχρι το 1971 που σταμάτησε τη λειτουργία του). Από το 1971 που ιδρύθηκε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) υπήρξε βασικό του στέλεχος επί δυόμιση περίπου δεκαετίες. Η Μπεμπεδέλη εμφανίστηκε με επιτυχία σε διάφορους πρωταγωνιστικούς και άλλους ρόλους σε έργα του ΘΟΚ, όπως την «Εκάβη» του Ευριπίδη, που ανεβάστηκε και στην Επίδαυρο, το «Μάνα κουράγιο» και τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ, την «Αυλή των Θαυμάτων» του Καμπανέλλη κ.ά. Μετά την αποχώρησή της από τον ΘΟΚ συνεργάστηκε με το Σατιρικό Θέατρο.

 

Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου τόσο σε τηλεοπτικά θεατρικά έργα, όσο και σε ραδιοφωνικές θεατρικές και άλλες εκπομπές.

 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Δέσποινα Μπεμπεδέλη πήγε στην Ελλάδα και πήρε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Έπαιξε στις τηλεοπτικές σειρές «Περί Ανέμων και Υδάτων» (πλάι στον Θανάση Βέγγο), «Βίος Ανθόσπαρτος», «Αν θυμηθείς τ΄όνειρό μου», «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου» και «Επτά Θανάσιμες Πεθερές». Εμφανίστηκε επίσης στις κινηματογραφικές ταινίες «Ταξίδι στην πρωτεύουσα», «Προς την ελευθερία», «Ο τελευταίος γυρισμός», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» και «Μαύρο λιβάδι».

 

Ύστερα από μερικά χρόνια παραμονής στην Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στην Κύπρο, όπου ξανάρχισε τη συνεργασία της με το Σατιρικό Θέατρο, ενώ συνεργάστηκε και με τον ΘΟΚ. Εμφανίστηκε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές ιδιωτικών καναλιών.

 

Είναι βραβευμένη με το «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Ανθία-Πιερίδη» της Κ.Ε. ΑΚΕΛ (1990), με το έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη (1993), τιμήθηκε από τον ΘΟΚ για την πολυετή προσφορά της στον Οργανισμό (1994) και (2003), ενώ στην Ελλάδα, για το ρόλο της στο έργο «Χάρολντ και Μωντ», ανακηρύχθηκε το 1996 ηθοποιός της χρονιάς.

 

Το 2004 η Δέσποινα Μπεμπεδέλη κατήλθε ως υποψήφια ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει θέατρο στη σχολή του Σατιρικού Θεάτρου στην Λευκωσία. 

 

Πηγές: 

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Συνέντευξη στο Περιοδικό Lifo 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image