Το μοναστήρι του Αγίου Μνάσωνος βρισκόταν σε μικρή απόσταση στα δυτικά του χωριού Πολιτικό της επαρχίας Λευκωσίας. Σήμερα μόνο η μικρή εκκλησία του μοναστηριού σώζεται. Τα ελάχιστα κελιά που υπήρχαν κατεδαφίσθηκαν. Κατά τον Ρώσο μοναχό Βασίλι Μπάρσκυ που το επισκέφθηκε το 1735, το μοναστήρι είχε κτισθεί πρόσφατα. Ο Μπάρσκυ αναφέρει ότι ήταν μικρό και στενόχωρο και αποτελείτο από μικρή εκκλησία λιθόκτιστη και δυο - τρία κελιά. Τότε υπήρχαν μόνο δυο μοναχοί. Το 1777 ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος διόρθωσε το μοναστήρι του Αγίου Μνάσωνος. Σχετικά στη σελ. 1.097 του κτηματολογικού κώδικα της Αρχιεπισκοπής αναφέρεται: Τό τοῦ Ἁγίου Μνάσωνος ἐδιορθώθη ἡ ἐκκλησία καί οἱ ὀτάδες ἐκ βάθρων.
Η εκκλησία του Αγίου Μνάσωνος είναι μονόκλιτη καμαροσκέπαστη. Έχει εσωτερικές διαστάσεις 6,85X3,65 μ. χωρίς την αψίδα. Η αψίδα, που είναι ημικυκλική, έχει χορδή 2,72 μ. και βέλος 1,60 μ. Η εκκλησία έχει δυο θύρες, μια στο μέσο του δυτικού τοίχου πλάτους 1,71 μ. και μια στο μέσο του βόρειου τοίχου πλάτους 1,14 μ. Το εικονοστάσιο της εκκλησίας είναι ξυλόγλυπτο και έγινε κατά την επισκευή της από τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο το 1777. Δυστυχώς έχει κατά μεγάλο μέρος καταστραφεί. Δεν σώζονται σήμερα παλαιές εικόνες στην εκκλησία.
Το μοναστήρι στα τέλη του 18ου αιώνα είχε αρκετή κτηματική περιουσία στα χωριά Πολιτικό και Επισκοπειό, στα Μάμμαρη, στα Πέρα, στον Λυθροδόντα, στ’ Ανάγυια καθώς και τους Καπέδες. Ουδέποτε ήταν μεγάλο μοναστήρι και φαίνεται ότι διαλύθηκε ήδη από τα τέλη του 18ου ή τις αρχές του 19ου αιώνα.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια