Μιχαηλίδης Ντίνος

Image

Πολιτευτής, αρχηγός του κόμματος ΑΔΗΚ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στο χωριό Κοιλάνι στις 26 Δεκεμβρίου 1937 και πέθανε στις 6 Απριλίου 2020 στην Αθήνα.  Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα. Πήρε ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59. Καταδικάστηκε για υπόθεση διακίνησης παράνομων αμοιβών (μίζες) από την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και φυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού στην Αθήνα.

 

Πολιτική καριέρα 

Διορίστηκε μέλος της διπλωματικής υπηρεσίας το 1961 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα κατά την περίοδο 1962-1968. Διετέλεσε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (1969-1972), σύμβουλος της κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο (1973-1978) και ειδικός διπλωματικός σύμβουλος στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας (1978-1980). Το 1980 προήχθη σε πρέσβη. Το 1981 διετέλεσε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του υπουργείου Προεδρίας και ένα χρόνο αργότερα διορίστηκε υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού, θέση που διατήρησε μέχρι τις 31 Ιουλίου 1985. Την 1 Αυγούστου 1985 ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών, διαδεχόμενος τον Χριστόδουλο Βενιαμίν και υπηρέτησε στη θέση αυτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1988 οπότε ανέλαβε καθήκοντα το Υπουργικό Συμβούλιο που διόρισε ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.


Στις βουλευτικές   εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη βουλευτής με το ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού και διετέλεσε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος μέχρι και το 1993. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΔΗΚΟ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, της Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Από το 1996 έως το 1998 διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ.

 

Τον Φεβρουάριο του 1993 διορίστηκε από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ. Υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών, ο Ντ. Μιχαηλίδης συμμετέσχε (μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλέκο Ευαγγέλου) σε συνομιλίες με  αρμοδίους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του «Τρίτου Πυλώνα» του διαρθρωμένου διαλόγου Κύπρου-Ένωσης, για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων.

 

Το 1999 ο Ντίνος Μιχαηλίδης ίδρυσε το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) του οποίου και ηγήθηκε από τη θέση του προέδρου. Το κόμμα κατήλθε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2001, οπότε συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων 2,16% και εξασφάλισε διά του προέδρου του μία βουλευτική έδρα, για την περίοδο 2001-2006. Στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006  το ΑΔΗΚ συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κόμμα, διεκδίκησε την επανεκλογή του, αλλά δεν εξελέγη

 

Τον Δεκέμβριο του 2010 ο Ντίνος Μιχαηλίδης επέστρεψε στο ΔΗΚΟ μετά την απόφαση του ΑΔΗΚ για ένταξη του στο ΔΗΚΟ, η οποία έγινε αποδεχτή από το ΔΗΚΟ.

 

Υπόθεση με τη δικαιοσύνη

Τον Φεβρουάριο του 2015 το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Ελλάδας επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 ετών στον Ντίνο Μιχαηλίδη «για διακίνηση παράνομων αμοιβών από την αγορά [από το Ελληνικό κράτος] των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου». Ενωρίτερα η Κυπριακή Βουλή άλλαξε το Σύνταγμα για να μπορέσει να εκδοθεί στην Ελλάδα και να δικασθεί. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενό τους, Αλ Ζαγιάντ, τα οποία μέσω υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Εκτός του Ντίνου Μιχαηλίδη, κατηγορήθηκε και ο  Μιχάλης Μιχαηλίδης, γιος του πρώην υπουργού, ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού κράτους, Αναστάσιος Σοφός και η σύζυγός του, Μαρία Σοφού. Ο Ντίνος Μιχαηλίδης παρέμεινε στις φυλακές για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια απολύθηκε λόγω ηλικίας, αλλά και σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

 

Διακρίσεις 

Τιμητικές διακρίσεις: Στον Ντίνο Μιχαηλίδη έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος της Τιμής και ο Αργυρός Σταυρός του Φοίνικα από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ο Τίμιος Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου Α΄ Τάξεως από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Μετά το θάνατο του η Κυπριακή Βουλή με πρόεδρο το Δημήτρη Συλλούρη, τήρησε στη μνήμη του ενός λεπτού σιγή. 

 

Το παρατσούκλι 

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην Κύπρο με το παρατσούκλι "Κατσιαρίστρας", από την κυπριακή λέξη κατσιαρίζω που σημαίνει κάνω φασαρία. Οπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη του πήρε αυτό το παρατσούκλι από τους συμμαθητές του στο Δημοτικό Σχολείο, διότι συνήθιζε να κάνει φασαρία στην τάξη, με το δάσκαλο εκνευρισμένο να ρωτά: "Μα ποιος κατσιαρίζει";