Μιτσίδου Τσαγγαρίδου Ηρώ

Image

Η μεγαλύτερη μεταπολεμική γυναικεία αθλητική φυσιογνωμία της Κύπρου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 3 Ιανουαρίου 1931.

 ’ρχισε ν’ ασχολείται ΅ε τον αθλητισμό όταν φοιτούσε ακόμη στο δημοτικό σχολείο. Σε ηλικία ένδεκα χρόνων μπήκε στην προγυμνασιακή του Παγκυπρίου Γυμνασίου που λειτουργούσε για πρώτη χρονιά και εστεγάζετο στο σημερινό Δη΅οτικό Μέγαρο. Εκεί επροπονείτο σε μια τάφρο που βρισκόταν στο χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται σαν εξέδρα για διάφορες εθνικές ή πολιτικές συγκεντρώσεις.

Από την πρώτη τάξη του Γυμνασίου μέχρι και της έκτης κέρδιζε 4 πρώτες νίκες στους εσωτερικούς αγώνες του σχολείου (δρόμους ταχύτητας και άλματα).

 

Στους Παγκύπριους μαθητικούς αγώνες, που ξανάρχισαν να γίνονται από το 1947, δεν είχε την ευκαιρία να μετάσχει γιατί ο Δρ. Κ. Σπυριδάκις, γυμνασιάρχης τότε του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δεν επέτρεπε τη συμμετοχή του σχολείου επειδή, για λόγους αρχής, δεν ήθελε συμμετοχή στους αγώνες των ιδιωτικών σχολών μέσης παιδείας.

 

Το 1949 μετείχε των Πανελληνίων μαθητικών αγώνων στίβου ΅ε τη μεικτή κυπριακή ομάδα η οποία επελέγη ύστερα από ειδικούς αγώνες. Κέρδισε το άλμα εις μήκος ΅ε 4,78 ΅. πηδώντας ΅ε άσπρα πάνινα παπούτσια γιατί οι ειδικοί κανονισμοί όριζαν συμμετοχή σε ένα αγώνισμα, οι δε αθλητές αγωνίζονταν ΅ε συνηθισμένα παπούτσια γυμναστικής.

 

Στους 34ους Παγκύπριους αγώνες το 1949, σαν αθλήτρια του Γ.Σ. «Παγκύπρια», κέρδισε τρεις πρώτες νίκες και αναδείχθηκε πολυνίκης αθλήτρια των αγώνων. Τον επό΅εvo χρόνο, στους 35ους Παγκυπρίους, πρώτευσε στο άλμα εις ύψος. Το πρόγραμμα των Παγκυπρίων αγώνων του 1951 δεν περιελάμβανε αγωνίσματα γυναικών. Το 1952 άρχισαν να γίνονται οι Παγκύπριοι αγώνες γυναικών σε διαφορετικές ημερομηνίες από αυτούς των ανδρών. Τον χρόνο αυτό η Ηρώ Τσαγγαρίδου βρισκόταν στη Γαλλία για σπουδές στη μουσική και δεν μετείχε των αγώνων.

 

Στους 20ούς Παγκύπριους αγώνες γυναικών του 1953 κέρδισε τρεις πρώτες νίκες στα άλματα εις μήκος και ύψος και στα 80 ΅. ΅ε εμπόδια.

 

Οι μεγαλύτερες όμως διακρίσεις της ήσαν αυτές του 1947 και 1948. Στους Πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην Κύπρο το 1947 ανεδείχθη πολυνίκης αθλήτρια ΅ε τρεις πρώτες νίκες: στο άλμα εις μήκος στο οποίο δημιούργησε νέα πανελλήνια επίδοση (5,131/2 ΅.), στον δρόμο 100 ΅. και στο άλμα εις ύψος.

 

Το 1948, μαθήτρια στην Ε΄ Γυμνασίου, λαμβάνει μέρος στους 13ους Πανελλήνιους αγώνες γυναικών στο Παναθηναϊκό στάδιο και αναδεικνύεται η μορφή των αγώνων. Κερδίζει 3 πρώτες νίκες (άλματα εις μήκος και ύψος και 60 ΅.), τον τίτλο της πολυνίκους αθλήτριας και την πρόκριση για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες που θα εγίνοντο στο Λονδίνο τον ίδιο χρόνο. Για λόγους που δεν δόθηκαν δεν περιελήφθη τελικά στον κατάλογο της ολυμπιακής αποστολής.

 

Ο γυμνασιάρχης της Δρ. Κ. Σπυριδάκις, όταν πληροφορήθηκε τις επιτυχίες της, έστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα στο οποίο, μεταξύ άλλων, χαρακτήριζε τις νίκες της ως περιφανεῖς ... δι’ ὦν συνέδεσε Κύπρον πρός Πανελλήνιον κέντρον ἀρρήκτοις δεσ΅οῖς.

 

Παράλληλα ΅ε τον κλασσικό αθλητισ΅ό επιδόθηκε και στο άθλημα της πετόσφαιρας. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας του Γ.Σ. «Παγκύπρια» που κέρδισε το παγκύπριο πρωτάθλημα στα 1953.

Το 1987 είχε κρίσιμη συνεισφορά στην ίδρυση της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), της οποίας υπήρξε αργότερα και μέλος της εφορείας.

 

Το 1988 έγινε η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, υπηρετώντας τον ΚΟΑ για δέκα συνολικά χρόνια.

(Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

Η Ηρώ Μιτσίδου έγινε το 1990 η πρώτη γυναίκα στο Δ.Σ. του ΓΣΠ, ενώ υπηρέτησε και στο συμβούλιο του Κυπριακού Ολυμπιακού Μουσείου, ενώ υπήρξε η πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» της ΚΟΕ. Το 2003 έγινε η πρώτη γυναίκα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, μία θέση που διατήρησε μέχρι το 2004.

 

Πέθανε στις 25 Ιουλίου 2018 ως ένας θρύλος του κυπριακού αθλητισμού.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image