Μιλλί ή Μιλλ Ιάκωβος ντε Jaque de Milly

Image

Μεγάλος μάγιστρος του τάγματος των Ιωαννιτών* ιπποτών, με έδρα τη Ρόδο. Διάδοχος, στο αξίωμα αυτό, του Ιωάννη ντε Λαστίκ* που πέθανε το 1454. Ο Ιάκωβος ντε Μιλλί ηγήθηκε του τάγματος των Ιωαννιτών από το 1454 μέχρι τις 24 Αυγούστου 1461 που πέθανε.

 

Τόσο του ντε Λαστίκ όσο και του ντε Μιλλί τα οικόσημα πλαισιώνουν το οικόσημο των Λουζινιανών βασιλιάδων της Κύπρου, σε μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται εντοιχισμένη στην ανατολική πλευρά του φρουρίου στο Κολόσσι, που ανήκε στο τάγμα των Ιωαννιτών, ως έδρα της Μεγάλης Κομμανταρίας* τους στην Κύπρο.

 

Η περίοδος κατά τη ν οποία ο ντε Μιλλί διοικούσε το τάγμα των Ιωαννιτών ιπποτών, συνέπεσε με τα εις Κύπρον δραματικά γεγονότα εξαιτίας της έριδας για τον θρόνο του νησιού μεταξύ της νόμιμης βασίλισσας Καρλόττας* Λουζινιανής και του ετεροθαλούς αδελφού της Ιακώβου Β' *. Λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούσε με την Κύπρο το τάγμα των Ιωαννιτών ιπποτών, κυρίως αφού κατείχε στο νησί και εκμεταλλευόταν μια τεράστια κτηματική περιουσία, δεν μπορούσε παρά να αναμειχθεί στην έριδα αυτή και στα γεγονότα. Ήδη ο Ιάκωβος ντε Μιλλί και το τάγμα του είχαν παράσχει φιλοξενία στον Ιάκωβο, όταν έφυγε από την Κύπρο το 1457 και κατέφυγε στη Ρόδο. Όσον καιρό μάλιστα παρέμεινε εκεί, του καταβάλλονταν και οι δαπάνες συντήρησής του.

 

Αργότερα, και πριν ακόμη η σύγκρουση Καρλόττας - Ιακώβου πάρει ένοπλη μορφή, ο Ιάκωβος ντε Μιλλί κατέβαλε εκ μέρους του τάγματός του προσπάθειες συμφιλίωσης των δυο διεκδικητών του θρόνου της Κύπρου. Σχετικές προσπάθειες του ντε Μιλλί κατεβλήθησαν βασικά μέσω του Λουί ντε Μανιάκ*, διοικητή των Ιωαννιτών στην Κύπρο, ενώ εστάλη στο Κάιρο ο Ιωάννης Ντωφέν (Dauphin). Ο τελευταίος, που ήταν διοικητής της νήσου Νισύρου, εστάλη από τον ντε Μιλλί στον σουλτάνο της Αιγύπτου για να ζητήσει και τη μεσολάβηση των Μαμελούκων για συμφιλίωση Καρλόττας - Ιακώβου. Ο Ιάκωβος υποστηρίχθηκε όμως τελικά από τους Μαμελούκους (που παρέδωσαν τον Ντωφέν στον Ιάκωβο), οι οποίοι τον ενίσχυσαν και με στρατιωτική δύναμη στον αγώνα του κατά της Καρλόττας. Τότε το τάγμα των Ιωαννιτών αναγκάστηκε να υποστηρίξει την Καρλόττα. Αναφέρεται μάλιστα (Γ. Βουστρώνιος) ότι στις δυνάμεις της Καρλόττας που υπεράσπιζαν την Κερύνεια μετείχε και ένα καράβι των Ιωαννιτών ιπποτών.

 

Η επιτυχία του Ιακώβου να καταλάβει τον θρόνο της Κύπρου και να εκδιώξει την Καρλόττα, έφερε τον Ιάκωβο ντε Μιλλί και το τάγμα του σε δύσκολη θέση. Και τούτο, επειδή το τάγμα κατείχε μεγάλη περιουσία όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στη Σαβοΐα, της οποίας ο δούκας ήταν πενθερός της Καρλόττας. Έτσι, ο ντε Μιλλί κατέβαλε προσπάθειες να διατηρήσει κάποια ισορροπία στις σχέσεις του τάγματος με τα δυο ετεροθαλή αδέλφια, προσπάθειες που συνέχισε ο διάδοχός του Πιέρ Ρεϋμόν Ζακόστα*.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image