Διπλωμάτης - Δικαστικός. Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης διετέλεσε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Ιουνίου 1932. Αποφοίτησε από την Ελληνική Σχολή Λεμεσού και σπούδασε νομικά στο Lincoln's Inn του Λονδίνου. Κατά την περίοδο 1954 -1958 άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λεμεσό. Παντρεύτηκε την Μαίρη Cahalane από την Ιρλανδία και μαζί απέκτησαν τρεις κόρες και ένα γιο.
Το 1958 διορίστηκε πταισματοδίκης στην Πάφο και το 1960 επαρχιακός δικαστής στην ίδια πόλη. Το 1964 διορίστηκε επαρχιακός δικαστής στη Λευκωσία.
Υπουργός
Το 1970 διορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του προέδρου Μακαρίου. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1972. Διετέλεσε αρχηγός της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Συνεργασία (1975). Υπηρέτησε επίσης ως πρέσβης στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και στις εξειδικευμένες διεθνείς οργανώσεις στην Ελβετία (1975-1978). Κατά την περίοδο 1979-1982 ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, διετέλεσε δε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Διετέλεσε επίσης μέλος και πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών Κατά των Βασανιστηρίων, καθώς και ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ.
Διαπραγματεύσεις
Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης υπηρέτησε και ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Το 1982 διορίστηκε γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, θέση την οποία υπηρέτησε επί σειρά ετών. Για μικρό χρονικό διάστημα από την 1 Δεκεμβρίου 1992 – 28 Φεβρουαρίου 1993 προς το τέλος της θητείας του Προέδρου Βασιλείου υπηρέτησε ως Κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά την παραίτηση του ΄Ακη Φάντη. Το 1997 διορίστηκε ως ο πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Εργάστηκε με συνέπεια για την υιοθέτηση κανόνων αυτορύθμισης του επαγγέλματος των δημοσιογράφων. Σε σημείωμα του που
δημοσιεύτηκε ως εισαγωγή στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, επεξήγησε την αποστολή και τις προϋποθέσεις επιτυχίας της:
«Στις 21 Μαίου, 1997, η Ενωση Συντακτών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Εκδοτών και οι Ιδιοκτήτες Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπέγραψαν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ένα σύγχρονο Κώδικα που εδράζεται στην αυτορύθμιση και είναι παρόμοιος με τους Κώδικες που ισχύουν σ’ όλες τις δημοκρατικές χώρες που σέβονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Οι πρόνοιες παρόμοιων Κωδίκων έχουν υποκαταστήσει πεπαλαιωμένες προσεγγίσεις που εβασίζοντο στην ποινικοποίηση και αποτελούσαν κίνδυνο για την ελευθερία της έκφρασης. (Ιδε Ιδρυτική Πράξη και Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας). Ενα από τα πρώτα μελήματα της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ήταν η επεξεργασία κανόνων διαδικασίας για να υποβοηθήσει τόσο την υποβολή όσον και την εξέταση παραπόνων. Στους λίγους μήνες από τότε που άρχισε το πραγματικό έργο της Επιτροπής, σχηματίσαμε την εντύπωση ότι έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία που χρειάζονται για να συνδράμουμε την έγκαιρη, έγκυρο και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του πολίτη με απόλυτο σεβασμό της αλήθειας".
Τον Απρίλιο του 2008 ο Ανδρέας Μαυρομμάτης διορίστηκε από τον πρόεδρο Χριστόφια ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τα θέματα της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Πέθανε στις 20 Απριλίου 2019 σε ηλικία 86 ετών.
Πηγή:
www.polignosi.com