Μάρκελλος Φραγκίσκος Francois Marcello

Image

Βενετός ιερωμένος. Υπηρέτησε ως (Λατίνος) επίσκοπος Αμμοχώστου από τον διορισμό του, στις 25 Ιουνίου 1476, μέχρι τον Ιούνιο του 1489 οπότε μετετέθη από την Κύπρο στην επισκοπή Trau.

 

Λατινική Εκκλησία

Επίσημα η Λατινική Εκκλησία άρχισε να εκπροσωπείται στην Κύπρο από την αρχή της Φραγκοκρατίας, μάλλον ως αποτέλεσμα των ενεργειών είτε του Γκύ ντε Λουζινιάν, πρώτου κυρίου της Κύπρου, είτε του αδελφού του Αμάλριχου, πρώτου βασιλιά της Κύπρου. Στο πλαίσιο της οργάνωσης του νησιού σε βασίλειο από τους πρώτους αυτούς Λουζινιανούς, έγινε κι έκκληση προς την Αγία   Έδρα στη Ρώμη για εκπροσώπηση της Λατινικής Εκκλησίας στο νησί. Ο πάπας Κελεστίνος III ανταποκρίθηκε, φυσικά, αμέσως κι ανέθεσε σε δυο επιτρόπους του να προωθήσουν το όλο θέμα. Ο Estienne de Lusignan γράφει ότι Λατίνοι κληρικοί κι εκπρόσωποι πολλών θρησκευτικών ταγμάτων είχαν ήδη έλθει στην Κύπρο από την Παλαιστίνη κι εγκατασταθεί στο νησί, ακολουθώντας τους πρώτους Λουζινιανούς. Φυσικά εκμεταλλεύθηκαν αυτή την ωραία ευκαιρία της απόκτησης περιουσιών και δικαιωμάτων στο νησί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ίδρυση του βασιλείου της Κύπρου, στην οποία προσπάθεια συνέβαλαν.

 

Στο μεταξύ σύντομα ο πάπας αποδέχθηκε τις εισηγήσεις των δυο επιτρόπων του για σύσταση κι εγκαθίδρυση της Λατινικής Εκκλησίας της Κύπρου. Οι δυο αυτοί αντιπρόσωποι του πάπα Κελεστίνου III   ήταν ο Άλαν (ή Αλάνος -Alain), αρχιδιάκονος της πόλεως Λύδδας της Παλαιστίνης, και ο αρχιδιάκονος της Λαοδίκειας (σημερινή Λατάκια της Συρίας), του οποίου το όνομά μας είναι άγνωστο. Τον αρχιδιάκονο της Λαοδίκειας είχε στείλει στον πάπα ο πρώτος βασιλιάς της Κύπρου Αμάλριχος (πριν ακόμη γίνει βασιλιάς), προς μεταφορά στον πάπα του αιτήματος του για οργάνωση της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο.

 

Ο πάπας είχε διορίσει τους δυο αυτούς ιερωμένους, στα 1196, ως αντιπροσώπους του στην Κύπρο, με πλήρεις εξουσίες για τη σύσταση κι οργάνωση της Λατινικής Εκκλησίας της Κύπρου, των οποίων τις αποφάσεις θ' αποδεχόταν ως οριστικές. Είχε προηγηθεί ανάληψη υποχρεώσεως από τον Αμάλριχο ντε Λουζινιάν να επιτρέψει την εκχώρηση στη νέα αυτή Εκκλησία γαιών και δεκατειών (=δικαιωμάτων εισπράξεως φορολογίας) που ανήκαν ως τότε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου۠ ο Αμάλριχος είχε προτείνει πιο πριν την καταβολή μηνιαίων μισθών στους Λατίνους κληρικούς αλλά η πρόταση του είχε απορριφθεί. Είναι προφανές ότι η Αγία Έδρα φρόντιζε ώστε να εξασφαλίσει πλήρως τους κληρικούς της με την εκχώρηση δικών τους γαιών και άλλων ωφελημάτων.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια