Αξιόλογος σύγχρονος ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λετύμπου της Πάφου το 1955. Σπούδασε μνημειακή ζωγραφική στο εργαστήρι μνημειακής τέχνης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Σούρικωφ Μόσχας (1975-1982).
Ο Ανδρέας Μακαρίου έχει διακριθεί διεθνώς και βραβευθεί με σειρά τιμητικά διπλώματα και επαίνους. Τιμήθηκε με το Α’ κρατικό βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Σούρικωφ για τη διπλωματική του εργασία «Μονόλεπτος Σιγή», έργο αποτελούμενο από τον σχεδιασμό Μνημείου Ηρώων περιμέτρου 200 μέτρων και την εκτέλεση, σε ψηφιδωτό, του κύκλου εργασίας «Μονόλεπτος Σιγή». Το έργο αυτό αντιπροσώπευσε την Ακαδημία στην 5ετή Πανσοβιετική έκθεση καλυτέρων διπλωματικών εργασιών του 1982. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του τιμήθηκε με δυο τιμητικά διπλώματα. Τον Σεπτέμβριο του 1984 στο Διεθνές Πλένερ Τέχνης Βουλγαρίας πήρε τιμητική διάκριση και αργυρό μετάλλιο καλύτερης συμμετοχής. Έξι από τα έργα του συμπεριέλαβε η Εθνική Πινακοθήκη Σ.Ζ. Βουλγαρίας στη συλλογή της και άλλα έξι το Μουσείο Γκέο Μύλεφ. Τον Μάιο του 1985 βραβεύθηκε με Grand Prix και χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Τριεννάλε Ζωγραφικής, στη Σόφια. Τον Απρίλιο του 1986 συμμετέσχε στην ART EXPO της Νέας Υόρκης και τα έργα του διακρίθηκαν ως ένα από τα καλύτερα εκθεσιακά περίπτερα.
Εκτός από τις πιο πάνω συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις στις οποίες βραβεύθηκε, ο Ανδρέας Μακαρίου συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Επίσης διοργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλη την Κύπρο και πήρε μέρος σε 35 ομαδικές εκθέσεις.
Για την τέχνη του Α. Μακαρίου έγραψε ο Σοβιετικός τεχνοκριτικός Η. Πάβλωφ: Για πρώτη φορά βλέπω τόσο αυθεντική δουλειά, πρωτότυπη και πρωτοποριακή. Ο Μακαρίουείναι ένα νέο φαινόμενο στην Τέχνη του 20ού αιώνα, η καλύτερη παρουσία στην 5η Παγκόσμια Τριεννάλε Ζωγραφικής. Βλέποντας τα έργα του δεν μου θυμίζει καμιά επίδραση από κανένα και είναι τόσο αυθεντικά που συγκινούν βαθιά τον θεατή. Μια τέτοια συγκίνηση που αναδύεται μόνο μέσα από μεγάλα έργα ζωγραφικής. Θαυμάζω το νέο φαινόμενο στην τέχνη, που από τα 29 του χρόνια έχει ήδη θέση στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης.
Εξάλλου, όπως σημειώνεται στους καταλόγους της ART EXPO Νέας Υόρκης, η δουλειά του Μακαρίου περιέχει το «Στάνταρτ» του καιρού μας, που μας βεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο καλλιτέχνη...
Επίσης ο καθηγητής Μάικλ Σουκάλε του Πανεπιστημίου του Ντύσσελντορφ (Γερμανία), σημείωσε σχετικά: Όπως σε όλα τα ζωγραφικά έργα, είναι οι φιγούρες κυρίως που δίνουν μεγάλη κίνηση και ενδιαφέρον. Ο Ανδρέας Μακαρίουείναι μεγάλο ταλέντο. Δεν υπάρχει κανένα ίχνος αμφιβολίας ότι θα κατακτήσει θέση δίπλα στις μεγάλες μορφές της Τέχνης...
Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζει η «Κενταυρομαχία», όπου πετυχαίνει μια νέα πρωτότυπη διαχρονική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, φέρνοντας τους Κενταύρους, σύμβολο του πολιτισμού και της μυθολογίας, να μάχονται ενάντια στους σύγχρονους στρατιώτες.
Το 2004 ο Ανδρέας Μακαρίου παρουσίασε στη Λευκωσία μια νέα εικαστική πρόταση υπό τον τίτλο «URANDIA : Τα δωμάτια της μνήμης». Στο πλαίσιο αυτό, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε τις σύγχρονες τεχνικές ψηφιοποίησης και της δημιουργίας Cyper Space, αντλώντας «πολιτισμικό» υλικό μέσα από φωτοντοκουμέντα, βίντεο, ρεπορτάζ, happening performances, body art.
Στο Ηρώον του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, που βρίσκεται σε μια δασώδη περιοχή στην κορυφή του βουνού Έγκλιση, της κοινότητας Πελενδρίου, εκτίθεται (στο υπόγειο) μνημειώδες εικαστικό έργο με τίτλο Ύμνος Ελευθερίας, που φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Μακαρίου και στο οποίο ο αγώνας της ΕΟΚΑ παρουσιάζεται ως το αποκορύφωμα των αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου. Το έργο αποτελείται από 15 μεγάλους πίνακες.