Λύμπουρος ή λύμπουρας

Image

Έτσι ονομάζεται στην Κύπρο το μυρμήγκι. Cambonotus sp. Οικογένεια: Formicidae. Πρόκειται για τα γνωστότερα έντομα που υπάρχουν σ’ όλο τον κόσμο. Βρίσκονται παντού: σε κατοικημένες περιοχές, στους κάμπους, στα βουνά, στις παραλίες. Απαντώνται σε πολλά είδη και είναι έντομα που ζουν νομαδικά, η δε κάθε μια αποικία τους περιλαμβάνει βασίλισσες, αρσενικούς και εργάτες. Οι εργάτες είναι άγονα και χωρίς φτερά θηλυκά έντομα που κάνουν όλες τις δουλειές στην αποικία. Οι βασίλισσες είναι μεγαλύτερες και συνήθως φέρουν φτερά που τα αποβάλλουν μετά το ζευγάρωμα και το πέταγμά τους, γιατί μετά το ζευγάρωμα κάθε βασίλισσα δημιουργεί τη δική της αποικία και αρχίζει να γεννά. Φτερά φέρουν και οι αρσενικοί, αλλά μικρότερα από της βασίλισσας˙ η ζωή τους είναι συντομότερη και πεθαίνουν μετά το ζευγάρωμα.

 

Οι αποικίες των λυμπούρων διαφέρουν πολύ η μια από την άλλη, αποτελούνται δε από χιλιάδες μέλη. Οι φωλιές αποτελούνται από πολλές υπόγειες στοές. Η διατροφή τους ποικίλλει, από σάρκες ζωντανών ή νεκρών ζώων, μέχρι φυτά, σπόρους, μύκητες, ακόμη και νέκταρ. Οι λύμπουροι αμύνονται επίσης με διάφορους τρόπους. Μερικά είδη έχουν κεντρί, άλλα δαγκώνουν, άλλα εκβάλλουν δύσοσμο υγρό που απωθεί τους εχθρούς τους.

 

Η φωλιά των λυμπούρων λέγεται λυμπουρκά. Επίσης λυμπουρκά ελέγετο και η αγιάτρευτη πληγή που αιμορραγούσε ή πυορροούσε, καθώς και το έκζεμα που δεν θεραπευόταν.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά του λύμπουρου έχουν περάσει και στην Κυπριακή Διάλεκτο. 

Πχ λύμπουρος μεταφορικά είναι ο πολύ εργατικός άνθρωπος. Επίσης ο μικρός και αμελητέος. 

Υπάρχει και η φράση "δώσε του λύμπουρου φτερά", για τους ανθρώπους που υπερεκτιμούν τις δυνατότητες και αγγίζουν τα όρια της αλόγιστης αλαζονείας.