Πιθανώς Λύκιοι. Λαός που αναφέρεται ότι έκανε συχνές επιδρομές κατά της Κύπρου, ορμώμενος προφανώς από τα παράλια της Μικράς Ασίας, κατά τον 14ο π.Χ. αιώνα.
Οι Λούκκι ήσαν πιθανώς πειρατές από τις περιοχές της Λυκίας και Παμφυλίας, ίσως οι ίδιοι που αναφέρεται ότι υπήρξαν σύμμαχοι των Χιττιτών στην Kadesh.
Τη σχέση αυτών των Λούκκι με την Κύπρο την απαντούμε στην αλληλογραφία ενός (άγνωστου) βασιλιά της Κύπρου (Αλασίας) κατά τον 14ο π.Χ. αιώνα με έναν Αιγύπτιο φαραώ, τον Ακενατόν (Αμενχοτέπ ή Αμένοφις) Δ΄ (1375-1358 π.Χ.). Η αλληλογραφία αυτή σώθηκε στις γνωστές πινακίδες της Τελ ελ-Αμάρνα (Tell el- Amarna), γραμμένες με σφηνοειδή γραφή.
Στην αλληλογραφία του με τον φαραώ, ο Κύπριος βασιλιάς χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα και τον προσφωνεί ως αδελφό του. Σε μια περίπτωση του στέλνει στην Αίγυπτο μια ποσότητα χαλκού και ζητεί ως αντάλλαγμα ασήμι, λάδι και βόδια. Προσθέτει δε ότι ο χαλκός που στέλνει στον «αδελφό» του φαραώ είναι λίγος και δικαιολογείται επειδή η παραγωγή ήταν μειωμένη εξαιτίας των επιδρομών των πειρατών Λούκκι και θεομηνιών που αποδεκάτιζαν τον λαό του. Ειδικότερα για τους Λούκκι, ο Κύπριος ηγεμόνας γράφει στον Αιγύπτιο φαραώ ότι αυτοί διενεργούν επιδρομές κάθε χρόνο και λεηλατούν τη χώρα του.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι επιδρομείς Λούκκι κτυπούσαν βασικά στη βόρεια ακτή της Κύπρου (απέναντι από τα νότια παράλια της Μικράς Ασίας απ’ όπου κι εξορμούσαν) και στην Καρπασία, ίσως δε προχωρούσαν και νοτιότερα κι είναι πιθανό να έπληξαν και την Έγκωμη ή να κατέστρεψαν άλλες παράλιες πόλεις.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια