Γάλλος ιερωμένος και ιππότης που διετέλεσε και μεγάλος κομμαντάτωρ, δηλαδή διοικητής της Μεγάλης Κομμανταρίας των Ιωαννιτών ιπποτών στην Κύπρο, που είχε έδρα της το Κολόσσι. Ο Λεσκιούρ υπηρέτησε στην Κύπρο ως μεγάλος κομμαντάτωρ στις αρχές του 15ου αιώνα, επί ημερών του βασιλιά της Κύπρου Ιανού (1398-1432) και διατήρησε το αξίωμα αυτό μέχρι το θάνατό του. Σκοτώθηκε σε μάχη το Σεπτέμβριο του 1411. Πριν έλθει στην Κύπρο, ο Λεσκιούρ είχε διατελέσει αρχιερέας (μεγάλος καθηγούμενος) στην Τουλούζη της Γαλλίας.
Στην Κύπρο ο Λεσκιούρ επέδειξε αρκετές διπλωματικές και άλλες ικανότητες που εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από τον βασιλιά Ιανό ο οποίος και τον είχε έμπιστο σύμβουλό του, αναθέτοντάς του μάλιστα και διάφορες σοβαρές αποστολές.
Το 1403 το τάγμα των Ιωαννιτών ιπποτών (που έδρα του είχε τη Ρόδο) συνήψε συνθήκη ειρήνης με τον σουλτάνο της Αιγύπτου Faraj, τους όρους της οποίας είχε διαπραγματευθεί ο Λεσκιούρ από την Κύπρο. Η συνθήκη υπεγράφη στη Ρόδο στις 27.10.1403 από σουλτανικό απεσταλμένο και στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια στις 4.11.1403 από τον Λεσκιούρ. Ο βασιλιάς Ιανός ανέθεσε τότε στον Λεσκιούρ, το 1404, να διαπραγματευθεί μια παρόμοια συνθήκη μεταξύ της Αιγύπτου και του βασιλείου της Κύπρου. Ενώ όμως ο Λεσκιούρ βρισκόταν για τον σκοπό αυτό στην Αλεξάνδρεια, ο σουλτάνος οργίστηκε φοβερά από επιθέσεις πειρατών που ενθαρρύνονταν από τις κυπριακές αρχές ˙ κι όχι μόνο δεν προχώρησε στη σύναψη ειρήνης αλλά συνέλαβε κιόλας τον Λεσκιούρ που τον έκλεισε στη φυλακή. Η ενθάρρυνση των πειρατών που λυμαίνονταν την Ανατολική Μεσόγειο και η παροχή σ’ αυτούς ασύλου και διευκολύνσεων από τις αρχές του βασιλείου της Κύπρου, είχαν προκαλέσει και σοβαρές επιθέσεις των Αιγυπτίων κατά του νησιού, περιλαμβανομένης και της μεγάλης και ιδιαίτερα καταστροφικής εισβολής του 1426 οπότε ο βασιλιάς Ιανός ηττήθηκε στη μάχη της Χοιροκοιτίας κι εστάλη δέσμιος στο Κάιρο. Τώρα, στα 1404, ο Λεσκιούρ κατόρθωσε ν’ απελευθερωθεί έναντι καταβολής λύτρων από 25.000 δουκάτα, μέρος των οποίων (6.000) προσπάθησε να δανειστεί από τους Φράγκους εμπόρους στην Αλεξάνδρεια και το πέτυχε στις 9.8.1404.
Το 1407 ο Ραϋμόνδος ντε Λεσκιούρ επιφορτίσθηκε από τον βασιλιά της Κύπρου Ιανό με μια άλλη σημαντική αποστολή: να ταξιδεύσει στη Δύση για να βρει σύζυγο για τον Ιανό, του οποίου η πρώτη γυναίκα, η Ελοΐζ Βισκόντη, είχε πεθάνει λίγο πιο πριν. Τον Αύγουστο του 1407 ο Λεσκιούρ βρισκόταν στη Γένουα. Τον επόμενο χρόνο βρισκόταν στη Γαλλία όπου διαπραγματεύθηκε στη βασιλική Αυλή τον γάμο του Ιανού με την Καρλόττα* ντε Μπουρμπόν, αδελφή του Ιακώβου Β΄, κόμητος La Marche. To συμφωνητικό υπεγράφη στις 2.8.1409. Ο Λεσκιούρ συνόδευσε την Καρλόττα στην Κύπρο όπου κι έγινε βασίλισσα του νησιού αφού παντρεύτηκε τον Ιανό στις 25.8.1411, ένα περίπου μήνα πριν από τον θάνατο του ιδίου του Λεσκιούρ.
Όταν βρισκόταν στη Γένουα, ο Λεσκιούρ συνάντησε εκεί τον Γάλλο στρατάρχη Μπουσικώ από τον οποίο και βολιδοσκοπήθηκε για τη διοργάνωση μιας νέας σταυροφορίας. Ο Λεσκιούρ υπερθεμάτισε, ελπίζοντας μάλιστα ότι θα έπειθε και τον βασιλιά Ιανό στην Κύπρο, στον οποίο και είχε διαμηνύσει την πρόταση του Μπουσικώ μέσω του Ιωάννη ντε Βιέν*, αξιωματούχου του τάγματος των Ιωαννιτών στην Κύπρο. Ο Ιανός αρχικά δέχθηκε την πρόταση αλλά λίγο αργότερα την αρνήθηκε, ύστερα και από συμβουλές που έλαβε, ελπίζοντας σε βελτίωση των σχέσεών του με τον σουλτάνο της Αιγύπτου.
Μετά τον θάνατο του Λεσκιούρ, και θέλοντας προφανώς να τιμήσει τη μνήμη του, ο βασιλιάς Ιανός απάλλαξε τις τρεις Κομμανταρίες της Κύπρου (Μεγάλη Κομμανταρία, Κομμανταρία του Φοίνικος και Κομμανταρία του Τέμπλους) από το φόρο της δεκάτης.