Λάρνακα επαρχία

Εισαγωγή

Image

Η επαρχία της Λάρνακας καταλαμβάνει μέρος του νότιου τμήματος της Κύπρου. Προς τα βορειοδυτικά συνορεύει με την επαρχία Λευκωσίας, στα βορειοανατολικά με την επαρχία Αμμοχώστου και στα νοτιοδυτικά με την επαρχία Λεμεσού. Στα νότια περιβρέχεται από θάλασσα.

 

Το βορειότερο τμήμα της επαρχίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα χωριά Άρσος, Μελούσεια, Πέργαμος και Τρεμετουσιά, κατέχεται από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Επίσης το μεγαλύτερο τμήμα της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας εμπίπτει στα διοικητικά όρια της επαρχίας.

 

Η επαρχία Λάρνακας θα μπορούσε να υποδιαιρεθεί στις ακόλουθες περιφέρειες:

 

α) Πεδιάδα Λάρνακας: Είναι μια στενόμακρη παράκτια πεδιάδα, που εκτείνεται από τη Δεκέλεια στα βορειοανατολικά μέχρι το χωριό Ζύγι στα νοτιοδυτικά.

 

β) Κοκκινοχώρια: Το βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα χωριά Πέργαμος, Ξυλοτύμπου, Ορμήδεια και Ξυλοφάγου, ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια των Κοκκινοχωριών.

 

γ) Λοφώδης περιφέρεια ανατολικά και νοτιοανατολικά του Οφιολιθικού Συμπλέγματος Τροόδους: Βρίσκεται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της επαρχίας. Στα νότια ορίζεται από την παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας.

 

δ) Οφιολιθικό Σύμπλεγμα Τροόδους: Στην επαρχία Λάρνακας εμπίπτει μέρος του Οφιολιθικού Συμπλέγματος του Τροόδους το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τις ανατολικές πλευρές της οροσειράς και μικρό τμήμα της περιφέρειας Πιτσιλιάς. Τα χωριά της Λάρνακας που περιλαμβάνονται στο τμήμα αυτό της Πιτσιλιάς είναι η Οδού, η Μελίνη, η Ορά, η Βαβατσινιά και οι Άγιοι Βαβατσινιάς.

 

ε) Μεσαορία: To βορειότερο τμήμα της επαρχίας ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας. Τα χωριά της Λάρνακας που περιλαμβάνονται σ’ αυτή είναι η Αθηένου, η Μελούσεια, η Τρεμετουσιά και το Άρσος.

 

Το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος της επαρχίας, στα βόρεια του χωριού Τρεμετουσιά, είναι 35°7΄. Το νοτιότερο, στα νοτιοδυτικά του χωριού Ζύγι, είναι 34°43΄2΄΄. Το ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος, στα νότια του αλιευτικού καταφυγίου του Ποταμού του Λιοπετρίου, είναι 33°54΄. Το δυτικότερο γεωγραφικό μήκος είναι 33°7΄40΄΄ και βρίσκεται δυτικά του χωριού Μελίνη, στα σύνορα Λάρνακας - Λεμεσού.

 

Ο κυριότερος κόλπος της επαρχίας είναι ο κόλπος της Λάρνακας, που εκτείνεται από το ακρωτήρι Πύλας μέχρι τα νότια της πόλης της Λάρνακας. Τα κυριότερα ακρωτήρια και άκρα είναι το ακρωτήρι Κιτίου, στα νοτιοανατολικά του χωριού Περβόλια, το ακρωτήρι Πύλας, στα νότια του μεσαιωνικού πύργου της Ξυλοφάγου, και το άκρο Πετούντα, στα νότια του χωριού Μαζωτός.

 

Η επαρχία της Λάρνακας είναι η δεύτερη μικρότερη σε διοικητική έκταση επαρχία της Κύπρου μετά την επαρχία της Κερύνειας. Καταλαμβάνει έκταση γης 1.126 χμ², που αντιπροσωπεύει το 12,2% της ολικής έκτασης της Κύπρου που είναι 9.251 χμ². Το μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση χωριό της επαρχίας είναι η Αθηένου (6.414 εκτάρια) και το μικρότερο το Ζύγι (228 εκτάρια).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image