Λειβάδι - Λειβάδια

Image

Με τις ονομασίες αυτές απαντώνται πολλά τοπωνύμια σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Οι ονομασίες (Λειβάδι στον ενικό και Λειβάδια στον πληθυντικό) προέρχονται από την αρχαία ελληνική λέξη λειμών που σημαίνει τοποθεσία ομαλή, με νερά και βλάστηση, κατάλληλη για βοσκή (από το ρήμα λείβω).

 

Τρία χωριά φέρουν την ονομασία Λειβάδια (ή και Λειβάδκια στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα), για τα οποία βλέπε λεπτομέρειες στα επόμενα λήμματα. Άλλο χωριό που έχει εγκαταλειφθεί, ονομαζόταν Λειβάδι και γι' αυτό βλέπε σε προηγούμενο λήμμα. Με την ίδια ονομασία υφίσταντο και άλλα χωριά. Στο Τρόοδος, εκδρομικός χώρος και πρώην οικισμός λέγεται Λειβάδι του Πασιά.

 

Λειβάδι(;) Ο Φλώριος Βουστρώνιος (16ος αιώνας) αναφέρει μεσαιωνικό οικισμό –φέουδο με την ονομασία Livichi αλλά και Livadi, που ήταν πιθανότατα Λειβάδι, ως ιδιοκτησία του τάγματος των Ναϊτών ιπποτών, μέχρι και το 1313 οπότε, με τη διάλυση του τάγματος αυτού, περιήλθε στην κατοχή του τάγμματος των Ιωαννιτών ιπποτών. Ο Φλώριος συνδέει το συγκεκριμένο χωριό με τα χωριά Λουβαρά, Βάβλα, Άγιο Κωνσταντίνο, Αρακαπά και Διερώνα, και πρέπει να θεωρήσουμε ότι βρισκόταν στην ίδια εκείνη περιοχή, στην επαρχία Λεμεσού (βλέπε ωστόσο και λήμμα Λιβίτζ΄ι).

 

Από τα λοιπά τοπωνύμια αναφέρουμε τα κυριότερα:

 

Λειβάδες (οι), τοποθεσία περί το 1,5 χμ. ανατολικά της Κάτω Παναγιάς στην επαρχία Πάφου. Υπάρχουν στην περιοχή αρχαίοι τάφοι.

 

Λειβάδι, ποταμός, για τον οποίο βλέπε σχετικό λήμμα. Με το ίδιο όνομα υπάρχει ρυάκι κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα, παραπόταμος του Γιαλιά. Επίσης με το αυτό όνομα απαντάται ρυάκι που περνά κοντά από την εκκλησία της Μακεδονίτισσας, δυτικά της Λευκωσίας.

 

Λιβάδι, παλαιός μικρός οικισμός που υφίστατο κοντά στο χωριό Λεμύθου, στην επαρχία Λεμεσού. Ο οικισμός διαλύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα (περίοδος Τουρκοκρατίας). Δεν υπάρχουν σήμερα ίχνη του οικισμού αυτού και ο χώρος χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο.

 

Λειβάδι, παλαιός μικρός οικισμός που υφίστατο κοντά στο χωριό Αυδήμου, στην επαρχία Λεμεσού, στην περιοχή του όρμου της Αυδήμου. Τον οικισμό αναφέρει ο Ντράμμοντ (Drummond) το 1745, ως Livathi, γράφοντας ότι βρισκόταν κοντά στο ακρωτήρι Άσπρο και επί του ποταμού της Αυδήμου. Ο οικισμός αυτός ήταν, πιθανώς, το λιμάνι (επίνειο) της Αυδήμου κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια.

 

Λειβάδι της Μέσης, τοποθεσία του χωριού Κυπερούντα.

 

Λειβάδια, τοποθεσία περί το 1 χμ. νοτιοδυτικά των Πανάγρων, στην επαρχία Κερύνειας.

 

Λειβάδια, τοποθεσίες στην πόλη της Κερύνειας, γνωστές ως Πάνω και Κάτω Λειβάδια. Παλαιότερα ήσαν εκτάσεις χωραφιών κοντά στην πόλη, που αργότερα όμως έγιναν κατοικήσιμες περιοχές.

 

Λειβάδια του Τρικώμου, παλαιός μικρός οικισμός που βρισκόταν κοντά στο χωριό Τρίκωμο, στην επαρχία Αμμοχώστου. Εγκαταλείφθηκε κατά τον 19ο αιώνα, πριν από το 1881.

 

Λειβάδια, τοποθεσία περί το 1,5 χμ. νότια του χωριού Βοκολίδα, στην επαρχία Αμμοχώστου.

 

Λειβάδια, λόφος περί τα 2 χμ. νοτιοδυτικά του Συριανοχωριού, στην επαρχία Λευκωσίας.

 

Λειβάδια, παλαιός μικρός οικισμός που βρισκόταν περί τα 2 χμ. ανατολικά του χωριού Κοντέα, στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο οικισμός διαλύθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (πριν από το 1860).

 

Επίσης ένα ρυάκι στην περιοχή του Κύκκου ονομάζεται Αρκάτζ'ιν του Λειβαδκιού. Στην περιοχή Σαϊττά, στην επαρχία Λεμεσού, τοποθεσία ονομάζεται Λειβαδκιές (οι). Τέλος, τοποθεσία με αρχαιότητες στην περιοχή της Καλαβασού, ονομάζεται Λειβαούδιν (το).

 

Στο έργο A Complete Gazetteer of Cyprus (Vol. I), Nicosia, 1987, pp. 709-715, αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι περιλαμβάνονται συνολικά 306 τοπωνύμια από ολόκληρη την Κύπρο με τις ονομασίες Λειβάδι, Λειβάδια και παράγωγές τους.