Λαπίθη Λία

Image

Ζωγράφος της νέας γενιάς. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε Καλές Τέχνες και αρχιτεκτονική περιβάλλοντος στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, κι απέκτησε τον τίτλο του Bachelor of Arts στις καλές τέχνες από το Πανεπιστήμιο της Santa Cruz. Συνέχισε κι ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αγγλία, όπου το 1984 απέκτησε τον τίτλο του Master of Philosophy in Fine Arts από το Πανεπιστήμιο του Lancaster.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, το 1984, επέστρεψε στην Κύπρο όπου κι άρχισε να εργάζεται. Παράλληλα προς τη ζωγραφική της εργασία, άρχισε να διδάσκει επίσης τέχνη στη μέση εκπαίδευση. Το 1989-91 πήρε δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από το Kent Institute of Art and Design, Canterbury School of Architecture, της Βρετανίας και το 1994 Master in Education από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας.

  

Η Λία Λαπίθη εξέθεσε για πρώτη φορά έργα της σε ατομική έκθεσή της το 1983 στην Καλιφόρνια. Το 1985 οργάνωσε δεύτερη ατομική έκθεσή της στο Λάνκαστερ (Αγγλία). Στην Κύπρο πρωτοεμφανίστηκε σε ομαδική έκθεση το 1985 στη Λευκωσία. Πήρε στη συνέχεια μέρος σε άλλες ομαδικές εκθέσεις, περιλαμβανομένων και των Παγκυπρίων που διοργανώνει το ΕΚΑΤΕ του οποίου είναι μέλος. Την πρώτη ατομική της έκθεση οργάνωσε στη Λευκωσία το Φεβρουάριο του 1987. Ακολούθησαν εννιά ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αυστρία. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Λευκωσία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Τουλούζη, την Αλεξάνδρεια, τη Φλωρεντία, τη Φραγκφούρτη, τη Βενετία, το Λονδίνο, το Τάμπερε (Φινλανδία), τη Βιέννη, το Στρασβούργο, την Αμιένη (Γαλλία), το Λιντς (Αυστρία), στο Νέο Δελχί, στο Σαράγεβο, στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι.

 

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στην Κύπρο. Κύριο χαρακτηριστικό της ζωγραφικής εργασίας της Λίας Λαπίθη είναι η χαρούμενη διάθεση και η αισιοδοξία που αναδύεται μέσα από φωτεινά και ζωηρά χρώματα. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε επίσης με τη μεταξοτυπία, ενώ ήτανμια από τις πρώτες Κυπρίες καλλιτέχνιδες που χρησιμοποίησε στη δουλειά της το βίντεο καθαυτό και όχι ως βοηθητικό μέσο.   Τα βίντεο της Λαπίθη, πολύ σύντομα –   η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τα τρία λεπτά – , έχουν  το χαρακτήρα του «στιγμιότυπου», της γρήγορης σήμανσης και καταγραφής.

 

Η Λία Λαπίθη είναι επίσης η σκηνοθέτης των ταινιών μικρού μήκους «Ηλεκτρισμός» και «Ελιές Τσακιστές», δύο ταινιών που προβλήθηκαν το 2007 στο πλαίσιο των προβολών Link/Unlink στο Φεστιβάλ Rencontres Internationales. Ο «Ηλεκτρισμός» και οι «Ελιές» αποτελούν μέρος μιας σειράς από τέσσερα αλληλένδετα φιλμάκια για την Κύπρο του σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των: «Να μείνω ή να φύγω τώρα;» και «Τα κουνέλια δεν έχουν μνήμη».  Σε ολόκληρη την τετραλογία, το κείμενο ταλαντεύεται κάπου μεταξύ αφηγηματικής πολιτικής, ντοκυμανταίρ αρχείου και πειραματικής ταινίας. Το έργο της «Ηλεκτρισμός» προβλήθηκε και το 2008 στο Παρίσι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού «Η νύχτα των εικόνων» («La nuit des images»).Στο πλαίσιο της πολιτιστικής παρουσίας της Κύπρου στο Παρίσι προβλήθηκε επίσης, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (Ecole Nationale Supérieure des Beaux arts), το έργο της Λίας Λαπίθη «Recipe for Marinated crushed olives».

 

Η ιστορικός τέχνης ΄Ελενα Χριστοδουλίδου, γράφει για τη Λαπίθη: «...είναι από τις πιο σημαντικές μορφές της σύγχρονης εικαστικής τέχνης της Κύπρου. Το έργο της είναι εξαιρετικά εύφορο, με ένα πλούσιο παρελθόν στην αφαιρετική-αναπαραστατική ζωγραφική, με χαρακτηριστικά έναν αναγνωρίσιμο προσωπικό εξπρεσιονισμό, που οδηγεί στη διάλυση της αντικειμενικής όρασης μέσα από την έκφραση του ατομικού ψυχισμού, αλλά και ένα δυναμικό παρόν, με εγκαταστάσεις και βίντεο. Η μεγάλη τομή στην εξέλιξη της δουλειάς της γίνεται το 1998 με τη δημιουργία ενός living painting: την προβολή σε μια ζωγραφική επιφάνεια μιας άλλης σε κίνηση ζωγραφικής εικόνας. Έκτοτε συνδυάζει οριακά το ζωγραφικό στοιχείο με την εγκατάσταση και την κινηματογραφημένη εικόνα.»

Φώτο Γκάλερι

Image