Οι λέξεις λαόνα (η) και λαόνιν (το), σημαίνουν κοίλωμα μεταξύ βουνών ή λόφων, χρησιμοποιούνται όμως και για να υποδηλώσουν, μερικές φορές, το ίδιο το βουνό ή τον λόφο ή ύψωμα γης ή ακόμη κι οροπέδιο. Οι λέξεις προέρχονται από την αρχαία λαγών, που σήμαινε τα πλάγια μέρη της κοιλιάς στις δυο πλευρές του υπογαστρίου, τις λαγόνες, μεταφορικά δε και τα κοιλώματα, τα φαραγγώδη υπόλοιπα μέρη των βουνών ή λόφων.
Οι λέξεις αυτές αποτελούν και ονομασίες πολλών περιοχών της Κύπρου που, εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους, χαρακτηρίζονται ως λαόνες ή και λαόνια. Τα κυριότερα τοπωνύμια του νησιού είναι:
Λαόνα, εκτεταμένη περιοχή της επαρχίας Πάφου, που καταλαμβάνει το δυτικότερο τμήμα της Κύπρου περιλαμβανομένης και της χερσονήσου του Ακάμα. Βλέπε για την περιοχή αυτή το προηγούμενο λήμμα.
Λαόνα, τοποθεσία περί το 1,5 χμ. βορειοανατολικά του χωριού Μαθιάτης, όπου βρισκόταν και μεταλλείο. Επίσης, τοποθεσία περί το 1 χμ. βορειοανατολικά του χωριού Σιλίκου, κατάφυτη με αμπέλια.
Λαόνα, κορφή περί τα 2 χμ. ανατολικά του χωριού Άγιος Κωνσταντίνος, στην επαρχία Λεμεσού, υψομέτρου 821 μέτρων. Επίσης, κορφή περί τα 2 χμ. δυτικά του χωριού Άγιος Θωμάς, στην ίδια επαρχία. Υψόμετρο: 500 μέτρα. Κοντά, και περί το 1 χμ. βορειοδυτικά του χωριού Πλατανίσκια, άλλη κορφή λέγεται επίσης Λαόνα (στους χάρτες σημειώνεται ως Λαόνα Β' για να ξεχωρίζει από την προηγούμενη). Υψόμετρο: 502 μέτρα.
Λαόνα, δυο τοποθεσίες με σημαντικό αρχαιολογικό χώρο μεταξύ των χωριών Νικόκλεια και Σουσκιού στην επαρχία Πάφου. Η μια βρίσκεται πολύ κοντά στο ανατολικό άκρο του χωριού Νικόκλεια και εκεί υπάρχει συνοικισμός της Χαλκολιθικής εποχής. Η δεύτερη, ακριβώς στο μέσον των δυο χωριών, είναι αρχαίο νεκροταφείο. Βλέπε λήμμα Σουσκιού, αρχαιολογικός χώρος.
Λαόνα των Αρνιών, τοποθεσία στα βουνά του Τροόδους, κοντά στη γνωστή τοποθεσία Δώδεκα Ανέμοι.
Λαόνα του Μαύρου, κορφή περί το 1,5 χμ. βορειοδυτικά του χωριού Σκαρίνου. Υψόμετρο: 412 μέτρα.
Λαόνα της Ρασ’ιάς, τοποθεσία περί τα 3,5 χμ. νότια της κορφής Τρίπυλος, στο δάσος της Πάφου.
Λαονάρα (=μεγάλη Λαόνα), τοποθεσία περί το 1,5 χμ. βορειοανατολικά του χωριού Τριμίκλινη.
Λαονάριν, τοποθεσία περί τα 2,5 χμ. νοτιοδυτικά του χωριού Παραμάλι. Επίσης, Λαονάρκα (τα), ονομάζονται τοποθεσίες στις περιοχές των χωριών Όμοδος και Κονιά.
Λαονάς (ο), ονομάζονται τοποθεσίες στις περιοχές των χωριών Δρυνιά και Κουκλιά Πάφου. Επίσης, Λαονάς του Καψάλα, ρυάκι στο χωριό Άγιος Μερκούριος, Λαονάς της φλοερής, ρυάκι στην περιοχή του χωριού Άγιος Ισίδωρος, Σταυρός του Λαονά, τοποθεσία στην επαρχία Λευκωσίας.
Λαόνιν του Κοτσίρη, τοποθεσία κοντά στην Πέτρα του Ρωμηού, περί τα 2 χμ. από την παραλία. Υπάρχει εκεί νεολιθικός συνοικισμός, από όπου προήλθαν μερικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Λαόνιν του Πιλόκτωρου, ρυάκι μεταξύ των χωριών Σαλαμιού και Κιδάσι, στην επαρχία Πάφου.
Λαόνιν της Ρήγαινας, ρυάκι στην περιοχή του χωριού Άγιος Μερκούριος, στην επαρχία Πάφου.
Λαόνιν, τοποθεσία περί τα 2,5 χμ. ανατολικά του χωριού Πολέμι, με αμπελώνες.
Λαόνιν του Τερατσουδκιού, ρυάκι στην περιοχή του χωριού Μελαμιού, στην επαρχία Πάφου, παραπόταμος του ποταμού της Έζουσας.
Λαόνιν της Αγκαστρωμένης, τοποθεσία στην περιοχή της Άλασσας, επαρχίας Λεμεσού.
Λαόνιν της Έγκλεισης, τοποθεσία μεταξύ των χωριών Κάτω Αμίαντος και Δύμες.