Λανίτης Κίκος Κυριάκος

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό. Από μικρός πήγε στην Αγγλία κι έζησε για αρκετά χρόνια στο Λονδίνο απ' όπου ξεκίνησε και την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία το 1967. Σπούδασε στο Kings Way College for Further Studies του Λονδίνου (1964-67) καθώς και στο Sidmouth Street College (1967-70) διεύθυνση επιχειρήσεων. Μετά το τέλος των σπουδών του, το 1970, επέστρεψε στην Κύπρο.

 

Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης κι ένας από τους λίγους Κυπρίους που ασχολήθηκαν συστηματικά με την τέχνη του μπατίκ. Την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα μπατίκ οργάνωσε στη Λευκωσία το 1977. Ακολούθησαν αρκετές άλλες ατομικές εκθέσεις έργων του στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα και αλλού. Πήρε επίσης μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία και αλλού.

 

Υπάρχει πολλή πλαστικότητα κι ένας προσωπικός τόνος στα έργα του που έχουν δύναμη και ομορφιά,  όπως σημείωνε το 1981 ο τεχνοκριτικός της ΕΡΤ. Οι προσωπογραφίες του έχουν εκφραστικότητα και μια μελαγχολική διάθεση. Τα τοπία του και οι σκηνές από την καθημερινή ζωή δίνονται με λεπτομέρειες, μόνο που η τεχνική του μπατίκ τους δίνει έναν τόνο εξωτικό...

 

Ο Κίκος Λανίτης υπήρξε θιασώτης της object art στην αρχή, επηρεασμένος από τους μεγάλους του είδους όπως τον Rauschenberg και τον Hamilton. Ωστόσο ξεκίνησε να δουλεύει παραστατικά. Εγκατέλειψε την παραστατική ζωγραφική το 1984 μετά την καταλυτική επιρροή που άσκησε στη σκέψη του η γνωριμία του με τον εικαστικό μέντορα, τον Γιάννη Σπυρόπουλο. Σε έκθεσή του το 1986 καταγράφεται η ριζική αλλαγή της πορείας του ενώ το «Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο» αποτελεί «την πρώτη θαρραλέα μετάβαση στον ποιητικό κόσμο των χρηστικών ή ευτελών βιομηχανικών αντικειμένων, τον οποίο μέχρι σήμερα διερευνά ο καλλιτέχνης με επιμονή και συνέπεια».

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών   Κύπρου (1983-1986). Δίδαξε επίσης καλλιτεχνικά μαθήματα στο G. C. School of Careers της Λευκωσίας (1980-1986).

Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ, στο Κέντρο Τεχνών της Λευκωσίας, στην Πινακοθήκη Πιερίδη και σε ιδιωτικές συλλογές. Το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε, το 1984, τιμητική διάκριση για την έρευνά του στα υλικά και στις τεχνικές. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Το 2001 πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών αναδρομική έκθεση του Κίκου Λανίτη, με 85 ζωγραφικά του έργα, τα οποία καταγράφουν την πορεία του από το 1984, περίοδο που προσχώρησε στην αφαίρεση, έως το 2001.

 

Στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης το 2003, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδαςστη Σουηδία, διοργάνωσε την έκθεση «Κίκος Λανίτης - Γιάννης Μίχας: Δύο όψεις της Αφαίρεσης», στη Ρίγα της Λετονίας και στη Βίλνιους της Λιθουανίας.

Φώτο Γκάλερι

Image