Λαμπαδαρχών

Image

Αξίωμα αθλητικό κατά τα Ελληνιστικά χρόνια στην Κύπρο. Ο λαμπαδαρχών ήταν ο επόπτης του αγωνίσματος της λαμπαδηδρομίας, στο οποίο συναγωνίζονταν ομάδες παιδιών. Το αγώνισμα αυτό διεξαγόταν περίπου όπως και η σκυταλοδρομία σήμερα. Όμως αντί της σκυτάλης, τα συναγωνιζόμενα παιδιά κρατούσαν αναμμένες λαμπάδες. Κατά τη διάρκεια του δρόμου, το κάθε παιδί έδινε σε άλλο της ομάδας του τη λαμπάδα, μέχρι το τέρμα. Νικήτρια ήταν εκείνη η ομάδα των παιδιών που όχι μόνο τερμάτιζε πρώτη, αλλά τερμάτιζε και με αναμμένη τη λαμπάδα της, που δεν έπρεπε να σβήσει κατά τη διάρκεια του αγώνα δρόμου. Ο λαμπαδαρχών ήταν ο επόπτης της ορθής διεξαγωγής του αγωνίσματος.

 

Βλέπε λήμμα: Ελληνιστική εποχή- Πτολεμαίοι και Κύπρος

 

Το αξίωμα αυτό μαρτυρείται από επιγραφές της Ελληνιστικής περιόδου, που έχουν βρεθεί. Σε επιγραφή που προέρχεται από την περιοχή της Κυθρέας (αρχαία πόλη των Χύτρων), αναφέρεται αφιέρωμα κάποιου γιου κάποιου Τιμώνακτος (το όνομά του είναι φθαρμένο), ο οποίος αναγράφεται ως παισί λαμπαδαρχῶν, δηλαδή επόπτης της παιδικής λαμπαδηδρομίας.

 

Σε άλλη επιγραφή, που προέρχεται πιθανώς και πάλι από την ίδια περιοχή, αναφέρεται αφιέρωση στον Ερμή και στον Ηρακλή από κάποιον που υπογράφει:

 

Ἀλέξανδρος

Μενασθέως γε-

νεθλίοις παισί

[λαμπα]δαρχῶν.

 

Εκείνο το γενεθλίοις αναφέρεται στα γενέθλια του Πτολεμαίου Φιλομήτορος (κάπου μεταξύ Σεπτεμβρίου του 147 και Σεπτεμβρίου του 146 π.Χ.), οπότε είχαν διεξαχθεί προς τιμήν του αγώνες λαμπαδηδρομίας, στις οποίες ο Αλέξανδρος ο γιος του Μενασθέως ήταν λαμπαδαρχῶν.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια