Λακερίδου Γιούλικα

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1940. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1958 και ακολούθως πήγε στο Λονδίνο όπου για ένα χρόνο (1958-59) φοίτησε στο Marborough Gate College. Αργότερα (1967-72) σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι, στην Ecole National Superieure des Beaux - Artes και στη συνέχεια (1973-1978) σπούδασε βυζαντινή τέχνη στην Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόνης. Από το 1967 ζούσε μόνιμα στο Παρίσι και αργότερα στην Ελλάδα.

 

Την εμφάνισή της στον χώρο των εικαστικών τεχνών έκαμε το 1967 με συμμετοχή της σε ομαδική έκθεση στη Λευκωσία. Έκτοτε πήρε μέρος σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στο Λουξεμβούργο, στη Βουλγαρία, στην Κίνα και αλλού. Ατομικές εκθέσεις της διοργάνωσε στη Λευκωσία, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Γενεύη. Στο Salon des Artistes Francais κέρδισε αργυρό μετάλλιο το 1971 και χρυσό το 1977 για τη ζωγραφική της εργασία, με συμμετοχές της σε αντίστοιχες εκθέσεις. Το 1970 και το 1978 το Γαλλικό Κράτος αγόρασε δυο έργα της για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Γαλλίας. Επίσης, χαρακτικά της βρίσκονται στην BibliothequeNational του Παρισιού. ΄Εργα της βρίσκονται επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στην Εθνική Πινακοθήκη στη Λευκωσία, στο υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, στη συλλογή της Τράπεζας Κύπρου και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, ασχολήθηκε και με το ψηφιδωτό, το δε 1976 πήρε μέρος στη Μπιεννάλε ψηφιδωτού της Ραβέννας (Ιταλία).

 

Πιο κοντά στις κατακτήσεις της γαλλικής καλλιτεχνικής παράδοσης,  γράφει ο καθηγητής Χρύσανθος Χρίστου, η Λακερίδουφτάνει ...σε μια ζωγραφική που διακρίνεται για την καθαρότητα και τον εκφραστικό της πλούτο, την ασκητικότητα και την ήρεμη φωνή των χρωμάτων της, την εσωτερική διάθεση και τη συγκρατημένη φωνή της. Οι αρετές επίσης της ζωγραφικής της Λακερίδουσυνδέονται περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο με την ιδιαίτερη αίσθηση του χρώματος που έχει, καθώς και τη λιτότητα των μορφών, το χαρακτήρα του χώρου και την εσωτερικότητα του συνόλου. Με αυτά επιβάλλεται στον θεατή μια σχεδόν στοχαστική και ρεμβαστική διάθεση, που πλησιάζει πολύ πολλές άλλες παράλληλες προσπάθειες της μεταπολεμικής τέχνης μας.

 

Η Σοφία Καζαντζή (περιοδικό Εικαστικά, 31-33, 1984), έγραψε μεταξύ άλλων πως η εσωτερική δεκτικότητα της ζωγράφου μεταπλάθει την πραγματική φύση σε μια νέα δημιουργία με μεταφυσικό κλίμα. Και είναι... εκείνα τα αναγνωρίσιμα, πλαστικά στοιχεία, μέσα από την ήρεμη και γαλήνια σύνθεση, που σε καθηλώνουν και σε μαγνητίζουν. Γιατί, μέσα από τη σιωπή και τη μοναξιά του πίνακα, σου αποκαλύπτεται η τάξη και η αρμονία μιας λιτής δωρικής σύλληψης...

 

Η Γιούλικα Λακερίδου ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική και τη ξυλογραφία. Τον Δεκέμβριο του 2008 οργανώθηκε στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα αναδρομική έκθεση χαρακτικών της έργων της περιόδου 1969-2008. Εξάλλου τον Μάιο του 2009 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αναδρομική έκθεση έργων ζωγραφικής «Λακερίδου 2005-2009».

Φώτο Γκάλερι

Image