Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος

Image

Συγγραφέας και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1882 και πέθανε το 1956. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του εκεί Πανεπιστημίου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1905, επέστρεψε στην Κύπρο όπου κι εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Υπηρέτησε αρχικά ως διευθυντής της Ελληνικής Σχολής Αμμοχώστου κατά το 1906-1907 και ύστερα ως καθηγητής στην Ελληνική Σχολή Λάρνακος κατά το 1907-1908 και ως καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας (1908-1923).

 

Αναμείχθηκε επίσης στα κοινά, ιδίως μετά την απέλαση από την Κύπρο του Νικολάου Καταλάνου (τον Απρίλιο του 1921), οπότε κι ανέλαβε τη διεύθυνση εκδόσεως της εφημερίδας του Καταλάνου Κυπριακός Φύλαξ. Λίγο αργότερα, το 1924, μετονόμασε την εφημερίδα σε Νέον Κυπριακόν Φύλακα και συνέχισε την έκδοσή της, μαζί με τον Ι. Μαρκίδη. Η εφημερίδα ήταν εβδομαδιαία, αλλά από τον Ιανουάριο του 1935 μέχρι τέλους της ζωής της το 1951, είχε γίνει ημερήσια. Ήταν μια από τις πρώτες κυπριακές εφημερίδες που κατόρθωσαν να επιβιώσουν ως ημερήσιες.

 

Ο Κωνσταντινίδης, με τα αρχικά Κ.Α.Κ., ήταν ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας του, της οποίας το κύριο άρθρο διαβαζόταν πάντοτε με ενδιαφέρον και είχε μεγάλη απήχηση. Μεταξύ άλλων, στην ίδια εφημερίδα δημοσίευσε και αρκετές επιφυλλίδες, καθώς και το ιστορικό του ανάγνωσμα Ἐπανάσταση στήν Κύπρο. Τά πολύκροτα Ὀκτωβριανά.

 

Ο Κ. Κωνσταντινίδης έδωσε επίσης πολλές διαλέξεις κι έκαμε διάφορες ομιλίες. Τέτοιες ομιλίες και διαλέξεις, καθώς και άρθρα του, συγκέντρωσε σε δυο συλλογές, με τίτλο Ἑλληνικαί Σελίδες Α΄ και Β΄, που εξέδωσε στη Λευκωσία το 1907 και το 1920.

 

Τέλος, το 1930 εξέδωσε στη Λευκωσία το βιβλίο του Ἡ  Ἀγγλική Κατοχή τῆς Κύπρου τοῦ 1878, στο οποίο παραθέτει λεπτομέρειες κατά πόλιν της κατάληψης της Κύπρου από τους Βρετανούς και δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα κυπριακά πράγματα τότε, καθώς και τις διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με τη βρετανική κατάληψη.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image