«Κύπρον οὗ μ’ ἐθέσπισεν»

Image

Αξιόλογη συλλογή ποιημάτων του βραβευμένου με Νόμπελ λογοτεχνίας Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη*, εμπνευσμένων από την Κύπρο. Η συλλογή είναι γνωστή και με τον τίτλο Ἡμερολόγιο Καταστρώματος, Γ΄ και με υπότιτλο ...Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν..., καθώς και με την αφιέρωση: Στόν Κόσμο τῆς Κύπρου, Μνήμη καί Ἀγάπη.

 

Η φράση Κύπρον, οὖ μ’ ἐθέσπισεν...είναι παρμένη από στίχο του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, συγκεκριμένα δε από την τραγωδία του Ἑλένη, όπου ομιλεί ο τρωικός ήρωας Τεύκρος* ο Τελαμώνιος από το ελληνικό νησί της Σαλαμίνος, λέγοντας:

 

...Ἐς γῆν ἐναλίαν Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν

οἰκεῖν Ἀπόλλων, ὄνομα νησιωτικόν

Σαλαμῖνα θέμενον τῆς ἐκεῖ χάριν πάτρας...

 

Δηλαδή:

...Στην Κύπρο την θαλασσοφίλητη, όπου μου όρισε

να κατοικήσω ο Απόλλων, χτίζοντας πόλη

την Σαλαμίνα, με τ’ όνομα του πατρικού νησιού μου...

 

(Βλέπε περισσότερα για την αναφορά αυτή στο λήμμα Ευριπίδης).

 

Τα περισσότερα από τα ποιήματα της συλλογής γράφτηκαν κατά και μετά την περιοδεία του Σεφέρη στην Κύπρο, το φθινόπωρο του 1953, ενώ το τελευταίο ποίημα που τιτλοφορείται Οἱ γάτες τ’ Αϊ -Νικόλα, γράφτηκε το 1969. Η συλλογή περιέχει 18 ποιήματα, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα καλύτερα της όλης ποιητικής δημιουργίας του Γιώργου Σεφέρη, όπως τα πολύ γνωστά ποιήματα Λεπτομέρειες στην Κύπρο (με αφιέρωση στον φίλο του ποιητή Κύπριο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή), Ἑλένη, Ὁ Δαίμων τῆς Πορνείας, Στά Περίχωρα τῆς Κερύνειας, Τρεῖς Μοῦλες, Νεόφυτος ὁ  Ἔγκλειστος μιλᾶ, Σαλαμῖνα τῆς Κύπρος, Ἔγκωμη.

 

Η συλλογή αυτή του Σεφέρη, ενταγμένη στην ευρύτερη ποιητική του δημιουργία, συνήθως κυκλοφορεί μαζί με τα λοιπά ποιήματά του. Πρωτοκυκλοφόρησε με τον τίτλο ... Κύπρον, οὗ μ’ ἐθέσπισεν..., το Δεκέμβριο του 1955. Ο τίτλος Ἡμερολόγιο Καταστρώματος Γ΄, προστέθηκε αργότερα.