Κυπριανού Πέτρος Πετράκης

Image

Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 29 Ιουνίου 1939 και σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Άγγλους στρατιώτες στο χωριό Ορά της επαρχίας Λάρνακας στις 21 Μαρτίου 1957, σε ηλικία 18 σχεδόν χρόνων.

 

Ο Πετράκης Κυπριανού έμαθε τα πρώτα γράμματα σε δημοτικό σχολείο της γενέτειράς του και στη συνέχεια φοίτησε για ένα χρόνο στη Σχολή Τέρρα Σάντα και κατά τα επόμενα τρία χρόνια στην Αμερικανική Ακαδημία της Λάρνακας. Ήταν ακόμη μαθητής όταν άρχισε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας, οπότε αποβλήθηκε από το σχολείο γιατί είχε υψώσει σ’ αυτό την ελληνική σημαία. Μετά την εκδίωξή του από την Ακαδημία, εργάστηκε για ένα διάστημα ως υπάλληλος. Σύντομα ήλθε σε επαφή με μέλη της ΕΟΚΑ, από τα οποία ζήτησε να τον εντάξουν στην οργάνωση. Πράγματι, αφού εκτιμήθηκε η φιλοπατρία, ο χαρακτήρας, το θάρρος και το πείσμα του, παρά δε το νεαρό της ηλικίας του, μυήθηκε και στη συνέχεια ορκίστηκε κι εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Η μυστική ορκωμοσία του έγινε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

 

Όταν έγινε μέλος της οργάνωσης προωθήθηκε σε ομάδα κρούσεως στη Λάρνακα και, λίγο αργότερα, σε ομάδα εκτελέσεων. Στις 20 Απριλίου 1956 έκαμε την πρώτη του απόπειρα, κατόπιν εντολής της οργάνωσης, κατά του Στέλιου Σιακαλλή, τον οποίο και εκτέλεσε. Ακολούθησε, στις 28 Απριλίου 1956 στη Λάρνακα, η εκτέλεση του Οδυσσέως Ουάιτσον. Μετά την εκτέλεση αυτή, υποψιάστηκε ότι πιθανόν να εντοπιζόταν, και κρύφτηκε για λίγο διάστημα. Στο μεταξύ οι γονείς και ένα από τα αδέλφια του, ο Ανδρέας, αντελήφθησαν την ανάμειξή του στην οργάνωση (τον βρήκαν να καθαρίζει το πιστόλι του στο σπίτι) αλλά δεν προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Μόνο η μητέρα του, του επεσήμανε ότι ήταν μικρός στην ηλικία κι εάν συλλαμβανόταν πιθανό να μην άντεχε στα βασανιστήρια. Η απάντηση του Πετράκη Κυπριανού ήταν: «Μην ανησυχείς, μάνα, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να συλληφθώ˙ θα πέσω πολεμώντας...».

 

Την 31 Μαϊου 1956 πήρε μέρος σε επίθεση με βόμβες εναντίον αξιωματικών αγγλικού πολεμικού πλοίου που είχε καταπλεύσει στη Λάρνακα. Την 23 Σεπτεμβρίου 1956 πήρε επίσης μέρος σε επιχείρηση εκτέλεσης Άγγλου στη Λάρνακα. Αναγνωρίστηκε, όμως, κι αναγκάστηκε να κρυφθεί. Κατέφυγε σε σπίτι αγωνιστών στη Λάρνακα κι απ’ εκεί φυγαδεύτηκε και μεταφέρθηκε στο χωριό Ορά για απόκρυψη, ως καταζητούμενος. Στο χωριό Ορά ήλθε σε επαφή με άλλα μέλη της ΕΟΚΑ. Λίγο αργότερα μετακινήθηκε στο χωριό Ακαπνού. Στις 2 Νοεμβρίου 1956, μαζί με άλλους, έστησε ενέδρα κατά των Άγγλων κοντά στη Χοιροκοιτία, όμως δεν ενεφανίσθησαν στρατιωτικά οχήματα. Η ενέδρα επαναλήφθηκε τη νύκτα της επομένης, 3 Νοεμβρίου 1956, και ήταν επιτυχής· χτυπήθηκε πομπή από τρία στρατιωτικά αυτοκίνητα και η ομάδα του Πετράκη Κυπριανού (τρία συνολικά άτομα) δεν είχε καμιά απώλεια, μπόρεσε δε να διαφύγει και να καταφύγει σε κρησφύγετο στο χωριό Λάγια. Οι απώλειες των Άγγλων απ’ αυτή την ενέδρα ήταν 9 νεκροί και 3 τραυματίες.

 

Στις 18 Μαρτίου 1957 ο Πετράκης Κυπριανού βρισκόταν στη Βάβλα, στο σπίτι του Χριστάκη Καραγιώργη, όταν έφθασε στο χωριό απόσπασμα Άγγλων στρατιωτών για έρευνες. Παρά το ότι ήταν οπλισμένος μόνο με ένα κυνηγετικό όπλο, ετοιμάστηκε για μάχη· τελικά όμως οι στρατιώτες αποχώρησαν χωρίς να τον εντοπίσουν. Την ίδια νύκτα ο Πετράκης Κυπριανού μετακινήθηκε στο χωριό Ορά. Στις 21 Μαρτίου 1957, το χωριό περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες και Τούρκους επικουρικούς αστυνομικούς κι επεβλήθη στους κατοίκους του κατ' οίκον περιορισμός. Ο άνθρωπος που τον έκρυβε στο σπίτι του, προσφέρθηκε τότε να βοηθήσει τον νεαρό αγωνιστή να διαφύγει, όμως αυτός απάντησε: «Πες στη μάνα μου ότι ο γιος της πεθαίνει για την Πατρίδα, με το χαμόγελο στα χείλη. Εκπληρώνω τους πόθους μου. Ήλθε κι η δική μου η σειρά να θυσιαστώ, όπως κι ο Αυξεντίου...» (ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε πέσει μαχόμενος λίγο πιο πριν, στις 3 Μαρτίου 1957). Όταν και πάλι του προσφέρθηκε βοήθεια, στην προσπάθειά του να δοκιμάσει να διασπάσει τον κλοιό των στρατιωτών, αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας πως έπρεπε να βγει μόνος, αφού «μόλις θα έβγαινε έξω θα σκοτωνόταν», πράγμα που ανέφερε συνειδητά και ψύχραιμα. Ήταν οπλισμένος μόνο με κυνηγετικό όπλο, διέθετε δε 27 φυσίγγια. Βγήκε από το σπίτι στο οποίο κρυβόταν, κι άρχισε να πυροβολεί κατά των Άγγλων. Η μάχη στους δρόμους του χωριού κράτησε μισή περίπου ώρα, πριν ο Πετράκης Κυπριανού πέσει νεκρός.

Φώτο Γκάλερι

Image