Coracias garrulus. Οικογένεια: Coraciidae. Πουλί που έρχεται στην Κύπρο όταν μεταναστεύει. Πολύ λίγες όμως κράνκες μένουν για να φωλιάσουν και να περάσουν το καλοκαίρι στο νησί, και να φύγουν με τα άλλα αποδημητικά που θα έρθουν το φθινόπωρο από την Ευρώπη για να διαχειμάσουν στην Αφρική.
Η κράνκα είναι από τα ωραιότερα και πολύ χρήσιμα πουλιά που έρχονται στην Κύπρο. Το χρώμα της είναι γαλάζιο στην κεφαλή, τον λαιμό, την κοιλιά και τα άκρα της ουράς της, βαθύ κεραμιδί στη ράχη, πρασινωπό στις γαλάτες και την ουρά, οι δε άκρες των φτερούγων και τα μεσαία φτερά της ουράς είναι μαύρα. Η κεφαλή της είναι στρογγυλωπή και το ράμφος της δυνατό και αγκιστρωτό στο τέλος. Όταν πετά διακρίνεται ένα μεγάλο κομμάτι μπλε κάτω από τις φτερούγες με κατάμαυρες τις άκρες τους, που δίνουν την εντύπωση ενός γαλανόμαυρου πουλιού.
Φτιάχνει τη φωλιά της σε κοιλώματα των κρημνών, σε σκαλότρυπες διώροφων σπιτιών που βρίσκονται στα άκρα των χωριών, σπάνια δε σε κουφάλες των δέντρων. Οι κράνκες βρίσκονται παντού, ακόμη και σε πολυκατοικίες στη Λευκωσία, με εξαίρεση τις ψηλές βουνοκορφές.
Γεννούν 3-6 αυγά. Τρέφονται με μεγάλα βλαβερά έντομα — κολεόπτερα, ορθόπτερα και δίπτερα — ποντίκια, ακρίδες και μικρά ερπετά. Κατά την εποχή του ζευγαρώματος κάμνουν θεαματικά, ακροβατικά πετάγματα, κρεμάζοντας τη μια φτερούγα προς τα κάτω και δίνοντας την εντύπωση ότι θα κατρακυλήσουν στο έδαφος. Εκτός της Κύπρου, γεννούν στη νότιο και κεντρική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην πρώην Σοβιετική Ένωση (μέχρι τη Σιβηρία). Όταν μεταναστεύουν ταξιδεύουν μόνο την ημέρα και διαχειμάζουν στην κεντρική Αφρική.
Δεν έχουν καμιά συγγένεια με τα βλαβερά κορακοειδή που καταστρέφουν τα αυγά και τους νεοσσούς των άλλων πουλιών, ανήκουν δε σε διαφορετική οικογένεια από αυτά. Αν και είναι ωφελιμότατα και το κρέας τους δεν τρώγεται, συνεχίζεται η μαζική τους καταστροφή γιατί δεν προστατεύονται ακόμη από τον νόμο.
Αυτό το ωραίο και αξιοπρόσεκτο πουλί, που είναι πολύ κοινό και γεννά σ' ολόκληρη την Ελλάδα, δεν περιγράφεται από κανένα αρχαίο συγγραφέα, ούτε αναφέρεται πουθενά στις αρχαίες ελληνικές πηγές.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια