Θεατρικό συγκρότημα της περιόδου μετά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και συγκεκριμένα της δεκαετίας 1951-1961. Το συγκρότημα ήταν συνεταιρικό, μετείχαν δε σ’ αυτό περί τους 12 ηθοποιούς με επικεφαλής τον Νίκο Παντελίδη, ο οποίος είχε τερματίσει λίγο πιο πριν (1950) τη συνεργασία του με το «Νέο Λυρικό». Μεταξύ των λοιπών ηθοποιών που συνεργάστηκαν με το «Κυπριακό Θέατρο» κατά καιρούς ήταν ο Ανδρέας Μούστρας, ο Θάνος Πεττεμερίδης, ο Κώστας Τύμβιος, ο Χρίστος Ελευθεριάδης, η Πατρίτσια Πεττεμερίδου, η Έλλη Κυριακίδου, ο Χρίστος Παπαδόπουλος, η Φλωρεντία Δημητρίου, ο Νίκος Σιαφκάλης, η Κυπρούλα Ευαγγελίδου, ο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, ο Εύης Γαβριηλίδης, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης, η Δωρίτσα Σακέττα και άλλοι.
Παρά το ότι το «Κυπριακό Θέατρο» εργάστηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο (που περιελάμβανε τον τετραετή ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959), μέσα από ανυπέρβλητες δυσκολίες και πολλές αντιξοότητες κατόρθωσε να παρουσιάσει στα 10 περίπου χρόνια της ύπαρξής του περισσότερα από 120 έργα: του ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου καθώς και κυπριακές επιθεωρήσεις, ηθογραφίες, κωμωδίες και φαρσοκωμωδίες. Η συμβολή του θεατρικού αυτού συγκροτήματος στη θεατρική συνέχεια και στην πάρα πέρα ανάπτυξη του κυπριακού θεάτρου, υπήρξε εκείνη τη δύσκολη εποχή πολύ μεγάλη. Στόχος του ήταν η παρουσίαση νέου έργου κάθε ένα μήνα, παρά τους κατ’ οίκον περιορισμούς, τις συλλήψεις και γενικά το δύσκολο κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Με το «Κυπριακό Θέατρο» συνεργάστηκαν Κύπριοι και Ελλαδίτες σκηνοθέτες.
Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητη Δημοκρατία, κι όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ), οπότε όλες οι δυνάμεις που αποτελούσαν το «Κυπριακό Θέατρο» εντάχθηκαν στο νέο συγκρότημα.