Κορφή ύψους 1.318 μ. στην οροσειρά του Τροόδους, που εμπίπτει στην επαρχία Λευκωσίας. Η κορφή οφείλει την ονομασία της στο μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου που είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.200 περίπου μέτρων, περί το 1 χμ. βορειοανατολικά της, αν και υπάρχει και η παράδοση ότι συνέβη το αντίθετο, δηλαδή ότι το μοναστήρι είχε πάρει την ονομασία του (που αποτελεί κι επίθετο της Παναγίας) από το όνομα του βουνού στο οποίο κτίστηκε. Για την ονομασία Κύκκος βλέπε στο λήμμα Κύκκου Παναγίας μοναστήρι.
Από γεωλογικής απόψεως, η κορφή είναι τοποθετημένη πάνω στα σκληρά ανθεκτικά πετρώματα του διαβάση, του πυριγενούς συμπλέγματος Τροόδους. Δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 920 χιλιοστόμετρα. Γύρω από την κορφή φυτρώνουν πεύκα και μια πλούσια θαμνώδης βλάστηση.
Η κορφή του Κύκκου, που βρίσκεται δίπλα στο δάσος της Πάφου, αποτελεί μέρος της κορυφογραμμής του Τροόδους που αρχίζει από τον Σταυρό της Ψώκας και φθάνει μέχρι τα ανατολικά του μοναστηριού του Μαχαιρά. Από την κορφή, που είναι ταυτόχρονα και υδροκρίτης, πηγάζουν πολυάριθμα ρυάκια που τροφοδοτούν τους ποταμούς Διαρίζο και Ξεροπόταμο στα νότια, και Ξερό στα βόρεια.
Από διοικητικής απόψεως τόσο η κορφή του Κύκκου, όσο και το γειτονικό μοναστήρι περιλαμβάνονται στη διοικητική έκταση του χωριού Τσακκίστρα.
Η κορφή είναι γνωστή και με την ονομασία Θρονίν ή και Θρονίν της Παναγίας, γιατί υπάρχει εκεί ένας πέτρινος θρόνος όπου ετοποθετείτο παλαιότερα η εικόνα της Παναγίας και γίνονταν δεήσεις, κυρίως κατά της ανομβρίας. Βρίσκεται επίσης εκεί ο τάφος του αρχιεπισκόπου και προέδρου Μακαρίου Γ΄.