Κουδουνάρης Αριστείδης

Image

Ιστοριοδίφης. Γεννήθηκε το 1936 στη Λεμεσό. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2018. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο της Πόλης αυτής πήγε στην Αγγλία όπου σπούδασε εμπορικά στο Technical College του Bradford από το 1953 μέχρι το 1954 και στη συνέχεια πολιτικές επιστήμες στο Trinity College του Δουβλίνου, απ' όπου αποφοίτησε το 1958. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις.

 

Από το 1967 διοργανώνει ετήσιες εκθέσεις παλαιών έργων τέχνης στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Ασχολείται επίσης με την ιστορική έρευνα. Συνεργάστηκε με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και με περιοδικά και εφημερίδες. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Επιστημόνων Μεγάλης Βρετανίας, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Αθηνών και της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Σπουδών.

 

Βιογραφικό Λεξικό

Το 1989 ο Αριστείδης Κουδουνάρης εξέδωσε το χρησιμότατο έργο Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800 - 1920, το οποίο γνώρισε επανειλημμένες «επηυξημένες» εκδόσεις. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

Το φθινόπωρο του 2018 εξέδωσε την έβδομη έκδοση του Λεξικού το οποίο περιλαμβάνει λόγιους, λογοτέχνες, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, εκκλησιαστικούς παράγοντες κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν από το 1800 έως το 1920, Ελληνοκύπριους αλλά και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Λατίνους, Ελλαδίτες και Αιγυπτιώτες που έζησαν στο νησί. 

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έγινε το 1989, με 196 σελίδες και 657 λήμματα και ακολούθησαν οι επαυξημένες εκδόσεις του 1991, του 1995, του 2001, του 2005, του 2010 και η φετινή (2018), για πρώτη φορά σε δύο τόμους. Η κάθε επανέκδοση σήμαινε και την αύξηση τόσο των σελίδων του Λεξικού όσο και των βιογραφούμενων – λημμάτων. Στην παρούσα έκδοση οι βιογραφούμενοι ξεπερνούν τους 2400.

Το γεγονός ότι ένα βιβλίο με καθαρά κυπριακό ενδιαφέρον, που απευθύνεται σε ένα, κατά τεκμήριο, μικρό αναγνωστικό κοινό κατάφερε να έχει μέσα σε 29 χρόνια επτά εκδόσεις είναι ένας άθλος, που είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Το βασικό χαρακτηριστικό των επανεκδόσεων του Λεξικού, εξάλλου, δεν είναι μόνο η ποσοτική αύξηση, των σελίδων ή του αριθμού των βιογραφουμένων. Όταν ο συγγραφέας κάνει λόγο για «επηυξημένη έκδοσι» αυτό σημαίνει όχι μόνο την προσθήκη νέων λημμάτων, αλλά και την παρακολούθηση της κυπρολογικής βιβλιογραφίας, των βιβλίων και των επιστημονικών περιοδικών, ακόμη και του ημερήσιου Τύπου, και τη συμπερίληψη των νέων πληροφοριών στους ήδη βιογραφηθέντες. Οι νέες πληροφορίες, ενίοτε, μπορεί να αφορούν και διορθώσεις σε βιογραφικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί αλλιώς σε προηγούμενες πηγές ή μαρτυρίες.

 

 

Αλλες Εκδόσεις 

Ο Αριστείδης Κουδουνάρης εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

1. Μερικαί Παλαιαί Οἰκογένειαι τῆς Κύπρου (Λευκωσία, 1972). Για το βιβλίο του αυτό τιμήθηκε με εύφημη μνεία από την Ακαδημία Αθηνών.

2. Ἱστορικόν ὑλικόν τῆς Κύπρου στά ἀρχεῖα τῆς Βενετίας (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1972).

3. Ἡ οἰκογένεια καί   τό ἔργο τοῦ  Ἱερώνυμου Περιστιάνη  (ανάτυπο από  τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1973).

4. Ἡ οἰκογένεια τῶν Θησέων (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1975).

5. Ἡ  Ἑπτανησιακή συμβολή εἰς τήν σύνθεσιν  τοῦ  κυπριακοῦ πληθυσμοῦ (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1976).

6. Νέα στοιχεῖα ἐπί τῆς οἰκογενείας τῶν Οἰκοκονομιδῶν (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1977).

7. Ἡ οἰκογένεια Χάρτα (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1978).

8. Ἡ οἰκογένεια Δαβίδ Πτολεμαίου (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», 1979).

9. Ἡ προσωπογραφία τοῦ   ἀρχιμανδρίτου  Θεοφυλάκτου  Θησέως (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1980).

 10. Ἡ οἰκογένεια Μουρούζη (ανάτυπο από τις «Κυπριακές Σπουδές», Λευκωσία, 1981).

 

Τιμή

Για το έργο του το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον είχε τιμήσει, τον Φεβρουάριο του 2011, με το βραβείο του «για την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό», για την υποδειγματική συγγραφική εργασία του στη σύνταξη του Βιογραφικού Λεξικού του, καθώς και για τη συνολική του προσφορά στην καλλιέργεια της ιστοριογραφικής παραγωγής της Κύπρου.
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής κατέθεσε στεφάνι στη σορό του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη κατά την ημέρα της κηδείας του (3 Ιανουαρίου 2019). 

 

Πηγές:

  1. Καθημερινή: Πέθανε ο Αριστείδης Κουδουνάρης
  2. Παράθυρο: Αριστείδης Κουδουνάρης
  3. Πέτρος Παπαπολυβίου. Περί Ιστορίας: Η έβδομη έκδοση του “Βιογραφικού Λεξικού”

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image