Ζωγράφος, ένας από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους Κυπρίους καλλιτέχνες. Γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. Αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού το 1958 και αμέσως ύστερα πήγε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο Saint Martins School of Art του Λονδίνου. Δυο χρόνια αργότερα, το 1960, κέρδισε υποτροφία και πήγε στην Κίνα όπου συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο και στη ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνου, κοντά στον καθηγητή Αι-Τσουν-Σιν, για τρία χρόνια. Το 1963 κέρδισε άλλη υποτροφία και πήγε στη Τσεχοσλοβακία, όπου συνέχισε κι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, κοντά στον καθηγητή Αντονίν Πελς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1967, οπότε πήρε και τον τίτλο του ακαδημαϊκού ζωγράφου.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Γιώργος Κοτσώνης επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Πάφο όπου κι εξακολουθεί να διαμένει και να εργάζεται. Παράλληλα προς την καλλιτεχνική του απασχόληση, δίδαξε τέχνη και σε σχολές της Πάφου.
Ατομικές εκθέσεις έργων του οργάνωσε στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την πρώην Τσεχοσλοβακία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιώργος Κοτσώνης ασχολήθηκε και με το ψηφιδωτό. Ο καθηγητής της ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρύσανθος Χρήστου, γράφει χαρακτηριστικά για τον Κοτσώνη ότι μπορεί να θεωρηθεί σαν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της σύγχρονης κυπριακής τέχνης ۬ η μαθητεία του κοντά σε δασκάλους με διαφορετικές κατευθύνσεις φαίνεται ότι τον βοήθησε να πλησιάσει πιο ουσιαστικά τα γόνιμα ρεύματα του παρόντος αλλά και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μια καθαρά προσωπική εκφραστική γλώσσα... διακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται παραδοσιακά στοιχεία και σύγχρονοι τύποι σε μια ενότητα που επιβάλλεται στον θεατή με την μορφική πληρότητα και τον εκφραστικό της πλούτο. Γιατί δεν είναι δύσκολο να δει κανείς ότι στα πιο χαρακτηριστικά του έργα, οι σύγχρονες αναζητήσεις συνδυάζονται με γνωστά χαρακτηριστικά της Βυζαντινής παράδοσης και οι ξένες γνωριμίες μεταφέρονται σε νέες και καθαρά προσωπικές διατυπώσεις... Η γυμνογραφία και ειδικά το γυναικείο γυμνό, μια θεματική κατηγορία που φαίνεται ότι ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Κοτσώνη, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του γλώσσας. Μορφική καθαρότητα και χρωματική λιτότητα, έμφαση στο ουσιαστικό και συνθετική ασφάλεια, σχεδιαστική οξύτητα και συχνά ακαθόριστος χώρος, είναι τα στοιχεία που παίζουν πάντα καθοριστικό ρόλο...
Ο Γιώργος Κοτσώνης διετέλεσε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ).