Κοτσώνης Γιώργος

Image

Σύγχρονος Κύπριος μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937. Μετά την αποφοίτησή του από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τον Μιχάλη Βούρτση (ανώτερα θεωρητικά) και τον Μανώλη Καλομοίρη (ενορχήστρωση - σύνθεση). Από το Εθνικό Ωδείο πήρε Α' βραβείο στην αντίστιξη - φούγκα και Α' βραβείο στην ενορχήστρωση.

 

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγητής της μουσικής σε σχολές μέσης παιδείας κατά την περίοδο 1960-1964. Το 1964 διορίστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου όπου και εργάστηκε ως ανώτερος λειτουργός μουσικών προγραμμάτων ραδιοφώνου, αλλά και ως λειτουργός στην τηλεόραση. Ανέλαβε ως υπεύθυνος του Τρίτου Προγράμματος ραδιοφώνου από την ίδρυσή του, και παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1997.

 

Άρχισε την εργασία του στον τομέα της μουσικής σύνθεσης από το 1960, γράφοντας μουσική για θεατρικά έργα. Μεταξύ άλλων έγραψε τη μουσική για το έργο Συ που σκοτώθης για το φως του Πάνου Ιωαννίδη που ανεβάστηκε το 1964 σε παραστάσεις «Ήχος και Φως».

 

Παράλληλα άρχισε να γράφει μουσική και για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες. Έγραψε τη μουσική των ταινιών Ες γην εναλίαν Κύπρον και Βότρυς της Κύπρου (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος Αρχείο ΡΙΚ παραγωγής Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, των τηλεοπτικών σειρών του BBC Ο Χριστός ξανασταυρώνεται και Η κληρονομιά της Αφροδίτης, και τη μουσική της φινλανδικής κινηματογραφικής ταινίας Συνέβη στην Κύπρο.

 

Από τα σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα λαϊκά ορατόρια Αγία Τηλλυρία (σε ποίηση Σπύρου Παπαγεωργίου) και Μακάριος ο Νυν και Αεί (σε ποίηση Άνθου Λυκαύγη), δυο έργα σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου: Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο και Κυρά των Αμπελιών, και ένα έργο σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη: Ο χαμένος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας. Το λαϊκό του ορατόριο Μακάριος ο Νυν και Αεί βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)

 

Έγραψε   επίσης πολλά τραγούδια που έγιναν δημοφιλή, όπως Θαλασσοφίλητή μου γη (σε στίχους Άνθου Λυκαύγη), Ο Λέφτερος (σε στίχους Δώρου Λοΐζου), Από την Κύπρο πάρε και Τα παιδιά της γειτονιάς μας (σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη), Έναν κλωνίν βασιλιτζΙάν (σε στίχους Άνθου Ρόδινη), Κατέβα σαν βροχούλα (σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη) κ.ά.

 

Ο Γιώργος Κοτσώνης συνεργάστηκε επίσης κατά καιρούς με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Συνεργάστηκε, εξάλλου, για σύντομα διαστήματα με το Γερμανικό Θέατρο και τη Σχολή Θεάτρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

 

Έδωσε συναυλίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό (Καναδάς, Αυστραλία).

 

Η μελέτη του Η εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού από το Βυζάντιο μέχρι τις μέρες μας μεταδόθηκε από το ΡΙΚ σε μια σειρά 20 προγραμμάτων.

 

Πέθανε στις 29 Ιουνίου 2014.

Φώτο Γκάλερι

Image