Εικαστικός. Ο Αλέξανδρος Γιωρκάτζης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1981. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα τέχνης με τον γλύπτη Χρήστο Συμεωνίδη, ενώ μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο στον τομέα των Γραφικών Τεχνών, συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Περούτζια και στη Μπολόνια, ειδικευόμενος στη γλυπτική.
Το 2006-2007 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μασσαλίας, ενώ, επιστρέφοντας στη Μπολόνια, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Art Synergy, με την υποστήριξη της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολόνια, κατά τη διάρκεια της Art Fair της πόλης. Την ίδια χρονιά, τιμήθηκε με το πρώτο Εθνικό Βραβείο Γλυπτικής Ιταλίας (Premio Nazionale delle Arti) για το έργο του «Conflitto», το οποίο εκτίθεται στο Υπουργείο Πανεπιστημίων της Ιταλίας στη Ρώμη.
Παράλληλα με τις σπουδές του, συμμετείχε σε εκθέσεις όπως το «TinaB» στο Prague Contemporary Art Festival στην Τσεχία, το «Umano» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μπολόνια και το «Stile Libero Italiano» στη Στούντιο D’Arte Cannaviello στο Μιλάνο. Το 2011, αποφοίτησε με άριστα από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, ενώ το έργο του «Documento», μέρος της ερευνητικής του εργασίας «Documento Essere Umano», επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ακαδημία στην 54η Μπιενάλε Βενετίας στο Αρσενάλε.
Μετά την αποφοίτησή του, ο Γιωρκάτζης έζησε και εργάστηκε στη Μπολόνια, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και πολιτιστικά γεγονότα στην Ιταλία και τη Γερμανία. Το 2013, επιστρέφοντας στην Κύπρο, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στη γκαλερί Alpha C.K.. Το 2014, συμμετείχε στην έκθεση «Harmony and Contrast» στο Μουσείο Γλυπτικής Il Cassero στην Ιταλία, ενώ το 2015 παρουσίασε τη δουλειά του στη Διεθνή Έκθεση Σχεδίου Salone del Mobile στο Μιλάνο. Το 2016, έλαβε μέρος στην Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Αθήνας και σε ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Minima στη Μύκονο.
Το 2018, συμμετείχε στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο Κυπριακό Περίπτερο «Είμαι εκεί που είσαι», καθώς και στην 1η Μπιενάλε Λάρνακας, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο. Από το 2018 έως το 2024, εργάστηκε σε τέσσερα μνημειώδη γλυπτά, μεταξύ των οποίων το «Vibrational Ego Trip», που παρουσιάζεται στην έκθεση «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό.
Βλέπε λήμμα: Τσιφλικούδια
Παράλληλα, συμμετέχει στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας με το Εθνικό Περίπτερο του Καμερούν, στο πλαίσιο της έκθεσης «Nemo Profeta in Patria». Εκεί εκθέτει το γλυπτό του «Centeredness», το οποίο, μετά τη Μπιενάλε, θα ενταχθεί στη συλλογή του Ιδρύματος Donà dalle Rose και θα εκτίθεται μόνιμα σε υπαίθριο μουσείο στη Σαρδηνία.
Τα έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές, όπως στο Υπουργείο Πανεπιστημίων της Ιταλίας στη Ρώμη, τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Κυπριακή Αρχή Τηλεπικοινωνιών, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές σε Ιταλία, Κύπρο, Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Κολομβία. Κεντρικό θέμα της τέχνης του είναι η ανθρώπινη ύπαρξη και η εξέλιξη της συνείδησης.
Έκθεση Φως εκ Φωτός
Πιο πρόσφατη έκθεσή του έχει τίτλο "Φως εκ Φωτός" η οποία παρουσιάστηκε στη γκαλερί Διάτοπος στη Λευκωσία.
Το κεντρικό θέμα του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη είναι η πολυδιάστατη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και η σχέση της με τη δημιουργία της «πραγματικότητας». Ο καλλιτέχνης προσαρμόζει τις τεχνικές, τα υλικά και τις μορφές έκφρασης ανάλογα με το θέμα κάθε έργου, ενσωματώνοντας τη φιγούρα, τις ψυχοσωματικές εκφράσεις, τον συμβολισμό των υλικών, τη γεωμετρία και το χρώμα. Τα μεγάλα έργα του είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και εντατικής εργασίας, με το καθένα να αντιπροσωπεύει μια διαφορετική κατάσταση ύπαρξης. Συνολικά, διαμορφώνουν μια προοδευτική αναπαράσταση συμπαντικών αληθειών και υπαρξιακών θεμάτων, διεγείροντας πολλαπλά επίπεδα της ανθρώπινης εμπειρίας—φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό, διανοητικό και πνευματικό.
Ο στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ταξίδι μέσα από τα έργα του, προβάλλοντας θέματα όπως τα συστήματα πίστης, η θεραπεία και η διεύρυνση της συνείδησης—σαν στιγμές αποκάλυψης που αποκρυσταλλώνονται σε φυσική μορφή. Πολλά από τα έργα του αποτελούνται από πολλαπλά γλυπτά, τα οποία συνθέτουν ένα ενιαίο έργο, εμπεριέχοντας πολυεπίπεδες πληροφορίες και πολλαπλές ερμηνείες. Κάποια δημιουργούνται από εκρήξεις ενέργειας έπειτα από μακρές περιόδους ενδοσκόπησης, ενώ άλλα διαμορφώνονται σταδιακά μέσα από μια εκτεταμένη διαδικασία εξερεύνησης και μεταμόρφωσης.
Παράλληλα με τα μεγάλα έργα του, ο καλλιτέχνης εξερευνά τη δημιουργική του έκφραση μέσω διαδραστικών εγκαταστάσεων, μικρότερων έργων σε πηλό, ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης και άλλων πειραματικών μορφών τέχνης.
Η έκθεση «Φως εκ Φωτός» είναι εμπνευσμένη από το θέμα της Ανάστασης—το φθαρτό και μεταβαλλόμενο, σε αντίθεση με το άφθαρτο, ασύλληπτο και αμετάβλητο. Εξετάζει τον συσχετισμό της «διαφώτισης» με τη συνείδηση και του «λόγου» ως σκέψη και έκφραση.
Ένα σημαντικό μέρος των νέων έργων είναι εμπνευσμένο από ένα επιτοίχιο έργο με θέμα τη Σταύρωση, με τίτλο «Chiodi sul legno» (Καρφιά σε ξύλο). Η φιγούρα είναι δημιουργημένη με καρφιά πάνω σε επίχρυσο ξύλο, εμπνευσμένη από την Ορθόδοξη Αγιογραφία. Το χρυσό συμβολίζει την πνευματικότητα, το άφθαρτο και το αμετάβλητο, ενώ τα καρφιά συμβολίζουν την ύλη και τον περιορισμό. Παρότι το έργο έχει φιγουρατικό χαρακτήρα, σε δεύτερο επίπεδο, προσφέρει μια εννοιολογική εξερεύνηση γύρω από το φθαρτό και το άφθαρτο.
Τα νέα έργα αυτής της περιόδου έχουν ως κεντρικό άξονα την Ανάσταση, την ανάταση, θετικές απεικονίσεις του Χριστού και έννοιες όπως η «ανιδιοτελής αγάπη» και η «Θεία Χάρη».
Πηγή
Φως εκ Φωτός- Έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη, Parathyro- Politis, 27/02/2025