Δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του στην Αιθιοπία, από γονείς Αρμένιους. Ο πατέρας του, Καρνίκ, καταγόταν από την Προύσα της Μικράς Ασίας, η μητέρα του, Αγαβνή, από το Μπατούμι της Γεωργίας. Κατέφυγαν στην Αιθιοπία, όπου ο Καρνίκ ντερ Παρτόγκ διατηρούσε επιχείρηση καπνού. Στη χώρα αυτή της Αφρικής απέκτησαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τον Τζορτζ, τον Χακόπ και τον Νουπάρ. Ο Τζορτζ φοίτησε στο σχολείο των Ιησουιτών στη Χαράρ, γι’ αυτό και τα Γαλλικά ήταν σαν μητρική του γλώσσα.
Η εισβολή της Ιταλίας στην Αιθιοπία το 1935 ανάγκασε την οικογένειά του να αναζητήσει την τύχη της σε άλλη χώρα. Μετά από προτροπή κάποιων φίλων τους ήρθαν στην Κύπρο και εγκαταστάθηκαν στη Λευκωσία όπου συνέχισε τη φοίτησή του αρχικά στην Αρμενική Σχολή Μελκονιάν και αργότερα στην Αγγλική Σχολή από όπου απολύθηκε το 1942.
Βλέπε λήμμα: Σχολή Μελκονιάν
Αν και ήθελε να σπουδάσει δεν τα κατάφερε λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Προσλήφθηκε στο Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Αεροπορίας στο αεροδρόμιο. Το 1954 εγκατέλειψε τη δουλειά του για να ασχοληθεί με πράγματα που τον ενδιέφεραν περισσότερο.
Από το 1952, ενώ ακόμη υπηρετούσε στο Τμήμα Στατιστικής, τραβούσε φωτογραφίες και τις πωλούσε σε εφημερίδες. Στάθηκε τυχερός, όταν ήταν αυτόπτης μάρτυρας μιας πυρκαγιάς στη Λευκωσία, τράβηξε φωτογραφίες, τις εμφάνισε και τις πώλησε στον Αντώνη Φαρμακίδη, διευθυντή της εφημερίδας «Αλήθεια».
Βλέπε λήμμα: Αντώνης Φαρμακίδης
Με τη δημοσιογραφία άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά το 1955, αφού εργάστηκε για ένα διάστημα ως φωτογράφος. Το 1953 έγινε συνέταιρος με τον Δημητράκη Κωνσταντίνου – Κουρουσιακλή, μετέπειτα φωτορεπόρτερ του «Φιλελεύθερου» και τον Φιφή Νικολαΐδη. Ίδρυσαν από κοινού φωτογραφικό στούντιο που ονόμασαν DI.FI.GEO., από τα αρχικά των ονομάτων τους. Ο Φιφής Νικολαΐδης διέθετε εμπορικό κατάστημα στην περιοχή Φανερωμένης. Εκεί εγκατέστησαν το γραφείο και το εργαστήριο του πρακτορείου τους.
Με την έναρξη του ένοπλου αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, η Κύπρος έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι φωτογράφοι δεν προλάβαιναν να τρέχουν παντού για να καταγράψουν σε φιλμ τα γεγονότα.
Βλέπε λήμματα: ΕΟΚΑ και Times of Cyrpus
Τότε εκδόθηκε η εφημερίδα «Times of Cyprus» από τον Τσιαρλς Φόλεϊ, ο οποίος προσέλαβε τον Τζορτζ ντερ Παρτόγκ ως συντάκτη και φωτογράφο και τον βοήθησε σημαντικά στα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία.
Στη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955 – 1959, ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ κάλυψε δημοσιογραφικά γεγονότα που έμειναν στην ιστορία, από τις μαθητικές διαδηλώσεις, μέχρι τους απαγχονισμούς αγωνιστών της οργάνωσης. Ταυτόχρονα εργαζόταν ως ανταποκριτής του διεθνούς πρακτορείου International News Photos (INP) και της βρετανικής εφημερίδας «Daily Sketch».
Στην «Times of Cyprus», όπου γνωρίστηκε με τη συνάδελφό του, Λάνα Ματόφ ρωσικής καταγωγής, την οποία νυμφεύτηκε το 1960.
Αποχωρώντας από την εφημερίδα «Times of Cyprus», ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ ανέλαβε ανταποκριτής του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters και διορίστηκε ανταποκριτής του πρακτορείου Central Press Photos του Λονδίνου και του Agence France Press. Την ίδια περίοδο πήρε στα χέρια του και κινηματογραφική μηχανή των 16 χιλ., καθόσον αυτό απαιτούσαν οι ανάγκες της δουλειάς του.
Το 1963 έφυγε από το Reuters και έγινε ανταποκριτής άλλων ξένων Μέσων Ενημέρωσης, όπως το διεθνές πρακτορείο United Press International (UPI), βρετανικές, αμερικανικές, γερμανικές και αρμενικές εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα κ.λπ. Αποστολή του ήταν να καλύπτει τα γεγονότα στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.
Πολλές ήταν οι ανταποκρίσεις που έδωσε ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ για τα αιματηρά γεγονότα του 1963-1964 στην Κύπρο, καθώς και για τις πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν.
Βλέπε λήμμα: Διακοινοτικές ταραχές
Κατά τα επόμενα χρόνια ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ πραγματοποίησε πολλές δημοσιογραφικές εξορμήσεις σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, εκεί όπου έρεε το αίμα σε πολεμικές συγκρούσεις, από την Ιορδανία μέχρι την Αιθιοπία, από το Τζιμπουντί μέχρι το Ισραήλ, από την Ελλάδα μέχρι την Περσία. Πολιτικές ταραχές, εξεγέρσεις, πραξικοπήματα, πολεμικές συρράξεις, σεισμοί, βασιλικές και προεδρικές επισκέψεις, διεθνή φόρα, ήταν μερικά από τα γεγονότα που κάλυψε στις χώρες αυτές ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ με τις ανταποκρίσεις του.
Τον Ιούλιο του 1974, με τις ανταποκρίσεις του και τις φωτογραφίες του μετέφερε στο αναγνωστικό κοινό του εξωτερικού το δράμα και το μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου από το πραξικόπημα μέχρι του τουρκική εισβολή. Πολλές φωτογραφίες προκάλεσαν συγκλονισμό των αναγνωστών ανά το παγκόσμιο. Μια όμως ήταν εκείνη που ξεχώρισε από όλες. Εκείνη, στην οποία αποτυπώθηκε το σώμα του ανθρώπου που κρεμόταν νεκρός στα χαλάσματα του ξενοδοχείου «Σαλαμίνια» στη βομβαρδισμένη από τα τουρκικά αεροπλάνα Αμμόχωστο.
Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος- Αύγουστος 1974
Το 1979 πήρε, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους και φίλους του, τον Ανδρέα Χατζήπαπα και τον Άλεξ Ευθυβούλου, μια τολμηρή απόφαση. Να εκδώσουν εβδομαδιαία εφημερίδα, που θα ήταν μεν κυπριακού περιεχομένου, αλλά στα αγγλικά. Έτσι γεννήθηκε η «Cyprus Weekly».
Βλέπε λήμμα: Cyprus Weekly
Παράλληλα είχε χρόνο να αφιερώσει και για την αρμενική κοινότητα, αφού αναδείχθηκε πρόεδρος του παραρτήματος του Οργανισμού AGBU και μέλος του Συμβουλίου της Αρμενικής Σχολής Μελκονιάν. Όταν λήφθηκε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας της Σχολής Μελκονιάν, ο Τζορτζ ντερ Παρτόγκ έδωσε όλες του τις δυνάμεις, με πάθος και επιμονή για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, χωρίς να γίνει κατορθωτό.
Βλέπε λήμμα: Σχολή Μελκονιάν
Πρωτοστάτησε και σε άλλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες, μέσω του Lions Cosmopolitan Club, του οποίου ήταν ιδρυτικό μέλος από το 1974. Έτρεφε αγνή αγάπη για την τέχνη, ήταν συλλέκτης και συγκέντρωσε πολλούς ζωγραφικούς πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και του Χριστόφορου Σάββα με την οποίο τους έδενε μια στενή φιλία. Τιμήθηκε για την προσφορά του από την Ένωση Δημοσιογράφων της Αρμενίας, από το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Intercollege και από άλλους φορείς.
Έφυγε από τη ζωή στις 2 Ιουνίου 2008, σε ηλικία 84 χρόνων.
Πηγή
Ο Φιλελεύθερος, Τζορτζ ντερ Παρτόγκ: Mάρτυς γεγονότων και πόνου, 07/01/2020
Πολίτης, Τζορτζ ντερ Παρτόγ - Γιώργος Λανίτης, 05/06/2011
Τhe armenian mirror spectator, 09.06/2008
www.polignosi.com