Πέντε Μίλι

Η παραλία της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων

Image

Παραλιακή περιοχή του Καραβά στην Κερύνεια όπου αποβιβάστηκαν τα τουρκικά στρατεύματα στις 20 Ιουλίου 1974 στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αττίλας».

 

Βλέπε λήμματα: Καραβάς και  Επιχείρηση Αττίλας

 

Οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν  στην περιοχή χωρίς να συναντήσουν καμιά οργανωμένη στρατιωτική αντίσταση. Οι λιγοστές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς και ειδικά  οι δυνάμεις του 286 μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού και του 251 τάγματος πεζικού που έσπευσαν στην περιοχή, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους εισβολείς, οι οποίοι είχαν ήδη αποβιβαστεί.

 

Οι κάτοικοι του Καραβά οργάνωσαν αυτοσχέδια αμυντική διάταξη για προστασία της κωμόπολης από την  παραλιακή περιοχή  «Έξι Μίλι» μέχρι το Πενταδάκτυλο  με επικεφαλής τον Καραβιώτη Γιάννη Κ. Κίτσιο. Η αντίσταση και η επαγρύπνηση  κράτησε μέχρι της 6 Αυγούστου, όταν σε περίοδο εκεχειρίας οι Τούρκοι εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση από ξηρά και θάλασσα και κατέλαβαν τις  κωμοπόλεις Καραβά και Λάπηθο. Οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς δεν ξεπερνούσαν τους  300 άνδρες, η πλειοψηφία των οποίων  ανήκε στο 256 τάγμα πεζικού. Στις μάχες που έγιναν καταγράφονται  πολλές περιπτώσεις αξιωματικών  και οπλιτών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης με  ηρωισμό και αυταπάρνηση.

 

Συνολικά για την κωμόπολη Καραβά και τα περίχωρα καταγράφονται 58 περιπτώσεις στρατευσίμων και αμάχων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ την  περίοδο της εισβολής.

 

Μετά την κατάληψη του Καραβά ένας μικρός αριθμός Καραβιωτών παρέμεινε εγκλωβισμένος, εκδιώχτηκε όμως σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο του 1976.

 

 

Οι παραλίες του Καραβά

Το ιδανικό κλίμα και οι παραλίες του Καραβά βοήθησαν από παλιά στη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων και στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Τα τελευταία χρόνια πριν την τούρκικη εισβολή του 1974 παρατηρήθηκε στον Καραβά μια ραγδαία ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα. Μοντέρνα ξενοδοχεία, καινούρια εστιατόρια και κέντρα αναψυχής εξυπηρετούσαν ντόπιους και ξένους. Μερικά από αυτά ήταν τα ξενοδοχεία «Κλέαρχος», «Νεράιδα», «Ζέφυρος», «Μάρε Μόντε» και τα εξοχικά κέντρα «Φοντάνα Αμορόζα», «Πράσινη Κοιλάδα», «Μύλοι»,  «Χρυσός Βράχος», «Πλατάνια», «Πέντε Μίλι» από όπου έγινε και η απόβαση των Τούρκων τον Ιούλιο του 1974.

Στην παραλιακή περιοχή Πέντε Μίλι κατοικούσε η  οικογένεια του Πορφύριου Οικονομίδη, της Παγώνας και της κόρης τους Ξένιας  και ήσαν ιδιοκτήτες του γνωστού οικογενειακού κέντρου «ΤΟ ΠΕΝΤΕ ΜΙΛΙ». Κατά τη διάρκεια της απόβασης  τα ίχνη ολόκληρης της οικογένειας εξαφανίστηκαν με μυστηριώδη τρόπο και έκτοτε αγνοούνται και οι τρεις. 

 

Βλέπε εφ. Πολίτης: Από τον Καραβά στηγ Μύρτου- Αναζητώντας στοιχεία για "Αγνοούμενους"

 

Θεατρική παράσταση «Στο Πέντε Μίλι»

Στις  24 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση  ι με το έργο του Ανδρέα Κουκίδη «Στο Πέντε Μίλι». Η παρουσίαση της παράστασης έγινε με πρωτοβουλία των τριών κατεχόμενων Δήμων Κερύνειας, Λαπήθου και Καραβά, μέσα στα πλαίσια των αντικατοχικών εκδηλώσεων που διοργάνωσαν οι κατεχόμενοι δήμοι και τα προσφυγικά σωματεία της επαρχίας Κερύνειας την περίοδο 21-25 Ιουλίου 2013.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε  στον υπαίθριο χώρο του οικήματος του Δήμου Κερύνειας (παρά το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας») και σ’ αυτή παρευρέθηκαν βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι Προσφυγικών Σωματείων και πολλοί εκτοπισμένοι από την επαρχία Κερύνειας.

 

Βλέπε λήμμα: Λήδρα Πάλας

 

Θέμα της παράστασης ήταν το δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων με την δυσβάστακτη προσμονή να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Τη σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η Πίτσα Αντωνιάδη και σ’ αυτό έλαβαν μέρος οι, Πίτσα Αντωνιάδου, Ξένιος Ξενοφώντος, Γιώργος Αναγιωτός, Φανή Πέτσα, Γιώργος Λώρης, Λουκάς Λουκά, Μαρία Αβραάμ, Σαββούλα Σάββα και Μάριος Βασιλείου.

 

 

Πηγή

Δήμος Καραβά

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image