Αρχαία πόλη της Κύπρου, κατά τον Στέφανο Βυζάντιο (Ἐπιτομή από τα Ἐθνικά, στη λέξη). Ο Βυζάντιος γράφει συγκεκριμένα:
Κορώνεια, πόλις Βοιωτίας... τετάρτη πόλις Κύπρου...
Σημειώνει δηλαδή ότι, κατά την Αρχαιότητα, αρκετές πόλεις στον ελληνικό χώρο έφεραν την ονομασία Κορώνεια, μια δε απ’ αυτές — τέταρτη στη σειρά —ήταν η Κορώνεια της Κύπρου. Επίσης, ο Βυζάντιος διαχωρίζει σαφώς την Κορώνεια από μια άλλη πόλη, την Κορώνη*, για την οποία αμέσως μετά σημειώνει:
...πέμπτη πόλις Σαλαμινίων Κορώνη...
Η Κορώνη αυτή πιθανότατα δεν ήταν κυπριακή πόλη, αλλά πόλη στο νησί της Σαλαμίνος, γιατί ο ίδιος συγγραφέας κατονομάζει στο ίδιο έργο του και άλλην Κορώνην για την οποία σαφώς σημειώνει:
...ἔστι καί Κορώνη μοῖρα [=περιοχή] τῆς Σαλαμῖνος τῆς ἐν Κύπρῳ.
Δεν είναι γνωστό πού ακριβώς βρισκόταν η πόλη Κορώνεια της Κύπρου. Ο Αθανάσιος Σακελλάριος (Τά Κυπριακά, Α', 1890, σσ. 150-151) συγχύζει την Κορώνεια με την Κορώνη, καθώς και με την Κορωνίδα* που αναφέρει ο Πορφύριος. Τοποθετεί δε την Κορώνεια στη βόρεια ακτή της Κύπρου (στην επαρχία Αμμοχώστου), μεταξύ της τοποθεσίας Μούλος και της τοποθεσίας Λιαστρικά της Ακανθούς. Στην τοποθεσία αυτή κεῖται λόφος καλούμενος Κορωνειαίς ἐν ᾧ σώζονται ἀξιόλογα ἀρχαῖα ἐρείπια, όπως γράφει.
Ο Κυρ. Χατζηιωάννου, πάλι, (ΑΚΕΠ , Ε', 1983, παρ. 198) προτείνει τα εξής:
Ἡ Κορώνεια νομίζομε πώς βρισκόταν στην τοποθεσία Κορώνεια τῆς Καντάρας, ἕνα χιλιόμετρο νοτιοδυτικά τοῦ Φρουρίου. Ἐκεῖ ὑπάρχουν στήν τοποθεσία Τζιονιές (=κίονες) ἀρχαῖα ἐρείπια...
Δυστυχώς και οι δυο προτεινόμενες περιοχές, που και οι δυο χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη αρχαίων ερειπίων, βρίσκονται από το 1974 κάτω από την τουρκική στρατιωτική κατοχή και για τον λόγο αυτό περαιτέρω έρευνες είναι αδύνατες.
Ο οικισμός αυτός δυνατό να βρισκόταν στην Καρπασία και να ήταν, κατά εισήγηση του Άντρου Παυλίδη, εκείνος που στη συνέχεια του χρόνου επιβίωσε ως Κορόβια.