Έλληνας τραπεζίτης και πολιτικός. Γεννήθηκε στον Πόρο το 1885 και αυτοκτόνησε το 1941 όταν είχε πλέον εκδηλωθεί η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. Υπηρέτησε στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος από το 1903, αργότερα δε υπηρέτησε σε άλλες θέσεις μεταξύ των οποίων και πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά διετέλεσε υπουργός Προνοίας. Μετά τον θάνατο του Μεταξά, στις κρίσιμες ώρες της εισδοχής της Ελλάδας στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, ο Αλέξανδρος Κορυζής τον διαδέχθηκε ως πρωθυπουργός, για να αυτοκτονήσει όμως λίγο αργότερα.
Το 1941, ενώ οι Γερμανοί προέλαυναν προς την Αθήνα, ο Αλέξανδρος Κορυζής — εκ μέρους και του βασιλιά της Ελλάδος Γεωργίου Β' — ζήτησε από την κυβέρνηση του Λονδίνου την άδεια να εγκατασταθεί η ελληνική κυβέρνηση, που ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την χώρα, στην Κύπρο. Υπεβλήθη μάλιστα στο Λονδίνο η αίτηση όπως θεωρηθεῖ ἔστω καί προσωρινῶς ἓν τμῆμα τῆς Κύπρου ὡς ἑλληνικόν [ἔδαφος] ἵνα ὁ βασιλεύς καί ἡ ἑλληνική κυβέρνησις (...) μεταβοῦν εἰς Κύπρον.
Αρχικά οι Βρετανοί παραχώρησαν την άδεια, με τον όρο όμως η εν εξορία ελληνική κυβέρνηση να θεωρηθεί ως φιλοξενούμενη στην Κύπρο, με τους ιδίους όρους που και άλλες κυβερνήσεις χωρών οι οποίες τελούσαν υπό γερμανική κατοχή, φιλοξενούνταν στο Λονδίνο.
Στο μεταξύ, ο Κορυζής αυτοκτόνησε, ο δε βασιλιάς Γεώργιος Β' και οι λοιποί ηγέτες κατέφυγαν στην Κρήτη. Από εκεί ο Γεώργιος έθεσε ξανά το θέμα στους Βρετανούς, όμως τώρα το Λονδίνο αρνήθηκε να επιτρέψει εγκατάσταση της ελληνικής ηγεσίας στην Κύπρο με τη δικαιολογία ότι θα επροκαλείτο γερμανική επίθεση κατά του νησιού που δεν ήταν επαρκώς οχυρωμένο. Έτσι ο βασιλιάς και η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγαν στο Κάιρο.