Η πρώτη επαφή του Μακαρίου με το ΑΚΕΛ, λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου διαδεχόμενος τον Μακάριο Β, έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 1951. Ηταν μια συνάντηση που θεωρήθηκε σταθμός παρά το γεγονός ότι έληξε με διαφωνία.
Ο Μακάριος δέχθηκε αντιπροσωπεία της Αριστεράς που την αποτελούσαν στελέχη του ΕΑΣ και του ΑΚΕΛ όπως οι Αδάμ Αδάμαντος, Α. Πούγιουρος, Β. Χριστοφή, Ανδρέας Ζιαρτίδης, Γ. Κακογιάννης, Κ. Παρτασίδης, Α. Κοκονάς, Γ. Χριστοφόρου, Γ. Θεοφάνους και Χ. Μιχαηλίδης.
Τη συνάντηση ζήτησε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για να του επιδώσει ψηφίσματα σχετικά με την προώθηση του αγώνα του Κυπριακού λαού που είχαν εγκριθεί σε πρόσφατη συγκέντρωση.
Με τα ψηφίσματα επικρίνετο μεν η πολιτική που ακολουθούσε ο Αρχιεπίσκοπος που χαρακτηριζόταν πολιτική διάσπασης της ενότητας, αλλά τον πληροφορούσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να προβούν και σε υποχωρήσεις προκειμένου να καταρτισθεί κοινό πρόγραμμα δράσης, επανερχόταν δηλαδή η Αριστερά στον κοινό αγώνα.
Ουσιαστικά η Αριστερά αναγνώριζε την εκλογή του Μακαρίου ως τετελεσμένο πια γεγονός και εγκατέλειπε τις κατηγορίες για εκλογικό πραξικόπημα και για επιβάτη του θρόνου του Αποστόλου Βαρνάβα.
Ο Μακάριος ήταν πολύ συγκρατημένος στη συνάντηση και τηρώντας τα διπλωματικά θέσμια είπε στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ότι συνεργασία με το ΑΚΕΛ εξέθετε τον αγώνα του Κυπριακού λαού, πράγμα που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθόλου στην προώθηση του μέσα στα διεθνή πλαίσια της περιόδου του ψυχρού πολέμου.
Η ανακοίνωση
Ομως διαπίστωση του Μακαρίου ήταν ότι και οι δύο παρατάξεις κινούνταν προς τον ίδιο στόχο, την Ενωση και παρακάλεσε την αντιπροσωπεία να συνέχιζε τον αγώνα χωριστά προς τον στόχο αυτό.
Λεπτομέρειες τη συνάντησης έδωσε την επομένη ο ΕΑΣ σε ανακοίνωση του:
1. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΕΑΣ ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Σήμερα Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 1951 αντιπροσωπεία της Λαϊκής Παράταξης από τους Α. Αδάμαντο, Α. Πούγιουρο, Β. Χριστοφή, Α. Ζιαρτίδη, Γ. Κακογιάννη, Κ. Παρτασίδη, Α. Κοκονά, Γ. Χριστοφόρου, Γ. Θεοφάνους και Α. Μιχαηλίδη συναντήθηκε στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο με την Α. Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο προς τον οποίο επέδωσε τα ψηφίσματα τα οποία σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση, όσο και στη διεξαγωγή του εθνικού αγώνα.
2. Οι αντιπρόσωποι της Λαϊκής Παράταξης ετόνισαν ότι η διάσπαση των λαϊκών δυνάμεων βλάπτει τον εθνικό αγώνα και ότι είναι καθήκον του ως Αρχιεπισκόπου να συμβάλει στην ενοποίηση των λαϊκών δυνάμεων. για την επιτυχία της ενότητας, η λαϊκή παράταξη, ετόνισαν οι αντιπρόσωποι, είναι έτοιμη και πρόθυμη να προβεί σε τέτοιες υποχωρήσεις που να διευκολύνουν την εξεύρεση ενός μίνιμουμ προγράμματος εθνικού αγώνα πάνω στο οποίο να συμφωνούν όλες οι παρατάξεις και όλα τα κόμματα. Ετονίσθη πως η Λαϊκή Παράταξη δεν επιμένει στην επιβολή του δικού της προγράμματος σαν προγράμματος εθνικής ενότητας.
3. Η Α. Μακαριότης υποστήριξε τα ακόλουθα:
4. Οι αντιπρόσωποι της Λαϊκής Παράταξης απαντώντας εδήλωσαν:
5. Η συνάντηση κράτησε περί τις δύο ώρες, και η συζήτηση πάνω στα διάφορα σημεία υπήρξε διεξοδική.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΕΑΣ
Λευκωσία 19 Φεβρουαρίου 1951
Πηγή: