Βουνοκορφή ύψους 946 μ., στο δυτικό τμήμα του Πενταδάκτυλου. Βρίσκεται μέσα στο δάσος Κόρνος - Βουνό, στα νότια του χωριού Βασίλεια, στη διοικητική έκταση του οποίου περιλαμβάνεται. Είναι η τρίτη ψηλότερη βουνοκορφή του Πενταδάκτυλου μετά το Κυπαρισσόβουνον (1.024 μ.) και το Βουφαβέντο (954 μ.). Έχει πυραμιδοειδές σχήμα με απότομες πλευρές, πράγμα που της δίνει μια μεγαλοπρέπεια. Είναι τοποθετημένη πάνω στα σκληρά ανθεκτικά ασβεστολιθικά πετρώματα του Πενταδάκτυλου, μέσα στα οποία δημιουργήθηκαν σπηλιές. Η κορφή δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 550 χιλιοστόμετρα. Γύρω από αυτήν φυτρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια και χαμηλή άγρια βλάστηση. Ένα στενό μονοπάτι οδηγεί στην κορφή από την οποία η θέα είναι πανοραμική τόσο προς την υπόλοιπη οροσειρά του Πενταδάκτυλου, όσο και προς τις ακτές της Κερύνειας, το ακρωτήρι του Κορμακίτη και την περιοχή της Μύρτου.
Η βουνοκορφή Κόρνος αποτελεί το δυτικό άκρο της οροσειράς του Πενταδάκτυλου, που τερματίζεται απότομα.
Η κορφή του Κόρνου κατακτήθηκε για πρώτη φορά το 1931, όταν απόσπασμα Άγγλων στρατιωτών, με ειδικό συνεργείο, λάξευσε στους σκληρούς βράχους περί τα 40 σκαλοπάτια.
Εκτός από το γραφικό χωριό Βασίλεια, που είναι κτισμένο στα βόρεια της κορφής, εκεί κοντά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, περιουσία του ομώνυμου μοναστηριού στο Σινά.
Βλέπε λήμμα: Σινά μοναστήρι και Κύπρος
Η χαμηλή βλάστηση στην περιοχή αποτελείται κυρίως από σπαλαθκιές, θυμάρι, σχίνους, τριμιθιές, γληφόνια, ξισταρκές, μερσίνια κ.ά. είδη. Χαμηλότερα ακόμη αφθονούν οι χαρουπιές και οι ελιές, ενώ φυτρώνουν και πολλά αγριολούλουδα, όπως ανεμώνες (ή λαλέδες) και διάφορα ορχεοειδή. Στους απόκρημνους βράχους της κορφής φωλιάζουν αγριοπερίστερα, ασπροπετροχελίδονα (Apus melba) και κουκουβάγιες. Στους κοκκινόβραχους των νοτίων παρειών, που λέγονται Νικοβρίδες, γεννά ο ένας από τους δυο αετούς που ζουν μόνιμα στην Κύπρο, το περτικοσ'άχινον (Ηieraetus fasciatus). Στην κορφή υπάρχουν μόνιμα και οι γύπες που ψάχνουν για ψοφήμια, γιατί από εκεί ψηλά φαίνεται μια πολύ μεγάλη περιοχή της Κύπρου ολόγυρα.
Στη βόρεια πλαγιά της κορφής (νοτιότερα του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης) βρίσκεται η περίφημη αλλά σχεδόν άγνωστη στους πολλούς σπηλιά του Κόρνου, μοναδικό σπήλαιο που είχε χρησιμοποιηθεί από τους πρώτους Χριστιανούς κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια.
Βλέπε λήμμα: Σπηλιές
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια