Ο Νεοπτόλεμος Λεφτής (και Λευτής) υπήρξε αγωνιστής της ΕΟΚΑ κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα 1955-59. Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Λεφτής και αδελφός του ο Παναγιώτης Λεφτής. Υπήρξε φίλος του στρατηγού Γρίβα.
Πρωταγωνιστήσε στη μάχη των Μύλων και υπήρξε στενός φίλος και εξ απορρήτων συνεργάτης του Νίκου Σαμψών και του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Υπήρξε στη συνέχεια μέλος της ΕΟΚΑ Β. Ο Νεοπτόλεμος Λευτής κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε όμως τελικά δεν παραπέμφθηκε για την δολοφονία, στις 19 Αυγούστου 1974, του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις στην περιοχή του ξενοδοχείου «Hilton» στην Λευκωσία.
ΕΟΚΑ
Μετά τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου στην περιοχή του Μαχαιρά ο Λεφτής ανέλαβε να οργανώσει αντάρτικη ομάδα. Σύμφωνα με μαρτυρία του ιδίου, φιλοξενήθηκε στην εκεί Μονή και είχε επαφή με τον Ηγούμενο Ειρηναίο, αλλά εξ αιτίας όσων προηγήθηκαν, οι αντάρτες ήταν πιο προσεχτικοί στην επαφή τους μαζί του. Ο Λεφτής θυμάται ότι ο Ειρηναίος φρόντιζε να φτάνουν οι επιστολές της ΕΟΚΑ στα χέρια των ανταρτών μέσω άλλου καλόγηρου. Την 1η Ιουνίου του 1956 συνελήφθη ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, στο σπίτι του Ονησιφόρου Αντωνίου στη συνοικία Νεαπόλως στη Λευκωσία. Ο Γιωρκάτζης που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Κικέρων συνλήφθη μαζί με άλλα στελέχη της ΕΟΚΑ από Αγγλική περίπολο που είχε επικεφαλής τον Τουρκοκύπριο πράκτορα του «Σπέσιαλ Μπράντις», Ταξίν Αλ Ριζά.
Μαχη του Νοσοκομείου
Την 31η Αυγούστου του 1956 διεξήχθη η πλέον ριψοκίνδυνη επιχείρηση της Ε.Ο.Κ.Α. γνωστή ως η Μάχη του Νοσοκομείου. Εκείνη τη μέρα επιλεγμένη ομάδα μελών της οργανώσεως επιχείρησε την απελευθέρωση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, ο οποίος κρατείτο στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και εκείνη την ημέρα θα μεταφερόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλεως για εξετάσεις, προσποιούμενος ασθένεια. Στην ομάδα των αγωνιστών της συμμετείχαν οι Νεοπτόλεμος Λεφτής, Νίκος Σαμψών, Σπύρος Κυριάκου, Παναγιώτης Κοτζιάς, Ελένη Χριστοφορίδου, Βερενίκη Λεωνίδου, Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης. Η ομάδα Γερίου συναντήθηκε στο σπίτι του Στέλιου Πιτσιλλίδη στη Λευκωσία, για να καταστρώσουν τα σχέδια τους και να παραλάβουν επιπρόσθετο οπλισμό από το Νίκο Κόση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Λεφτής, στην καθημερινή εφημερίδα «ΜΑΧΗ» της Λευκωσίας, ο Λεφτής, αναφέρει:
Μύλοι - Διακοινοτικές
Κατά την περίοδο των Διακοινοτικών ταραχών ο Λεφτής πρωταγωνίστησε στη μάχη των Μύλων.
Η περιοχή όπου βρίσκονταν οι Μύλοι ήταν δίπλα στην Τουρκική συνοικία της Λευκωσίας, στο δρόμο προς την Κερύνεια, κοντά στο τότε «Τράφικ». Το Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου του 1963, μετά από ένα νυκτερινό αιματηρό επεισόδιο στην Οδό Ερμού στη Λευκωσία, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γιωρκάτζης είπε στον Νίκο Σαμψών πως στους Μύλους του Σεβέρη έπρεπε να πάει με ομάδα ανδρών του ο Λεφτής, τον οποίο θεωρούσε ως τον μόνο ικανό. Στην επιχείρηση τον ακολούθησαν οι Σπύρος Κυριάκου, Γιώργος Καλοζώης, Κυριάκος Καραϊσκος, Μιχαλάκης, αστυνομικός, από τα Πυργά, Σάββας Παπαδάμου, Απόστολος Κωνσταντίνου και Γιαννάκης Κτηματίας, επίσης αστυνομικός.
Εισβολή
Τον Ιούλιο του 1974, στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Λεφτής πολέμησε στη «Μια Μηλιά», όπου εδραστηριοποιείτο η ομάδα του ταγματάρχη Τάσου Μάρκου. Ο Λεφτής πολέμησε στο φυλάκιο «12» το οποίο έπεσε τελευταίο όταν επιτέθηκαν οι Τούρκοι. Αμέσως μετά την επίθεση, οι οπλίτες εγκατέλειψαν την περιοχή σχεδόν οι πάντες, αξιωματικοί και στρατιώτες. Στο φυλάκιο έμεινε μόνος ο Νεοπτόλεμος Λεφτής, ο οποίος ζήτησε από τους συναγωνιστές του να διαλύσουν ενα οπλοπολυβόλο που τέθηκε εκτός λειτουργίας, ώστε να μην το βρουν οι Τούρκοι σε λειτουργική κατάσταση. Όπως αναφέρει ο Λεφτής, στη διάρκεια της συζητήσεως τους, ο Μάρκου του απάντησε: «Πήγαινε και θα συναντηθούμε αργότερα στην Κυθρέα» ενώ ανέφερε πως όταν συνάντησε τον Μάρκου αυτός ήταν ήδη τραυματισμένος στο αριστερό χέρι. Συμμετείχε επίσης στις επιχειρήσεις εναντίο του 2ου Αττίλα, στην περιοχή Συγχαρί, απέναντι από τις Χαμίτ Μάνδρες.
Δολοφονία του πρέσβη
Στις 19 Αυγούστου 1974 εξελίσσονταν διαδήλωση έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές πετροβολούσαν το κτίριο την ώρα που άλλοι πυρπολούσαν αυτοκίνητα και η περιοχή του ξενοδοχείου «Hilton» είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Ο Αμερικανός πρέσβης, Ρότζερ Ντέιβις, βρισκόταν στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο στο γραφείο του, μαζί με στελέχη της Πρεσβείας, αν και οι υπεύθυνοι της Ασφαλείας του είχαν υποδείξει να μετακινηθεί σε ασφαλέστερο σημείο. Κάποια στιγμή ακούστηκαν καταιγιστικοί πυροβολισμοί. Μία σφαίρα διαπέρασε το τζάμι στο γραφείο του Πρέσβη και μία από τις επόμενες τον χτύπησε στην καρδιά ενώ λίγες στιγμές αργότερα έπεσε νεκρή και η Αντουανέττα Βαρνάβα, ιδιαιτέρα του υπεύθυνου Διοικήσεως της Πρεσβείας, χτυπημένη από σφαίρα στο κεφάλι. Όταν το προσωπικό της πρεσβείας προσπάθησε να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, καθώς το πλήθος εμπόδιζε το αυτοκίνητο να εξέλθει από τον περίβολο της πρεσβείας. Ο τότε πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, διέκοψε συνέντευξη τύπου την οποία παραχωρούσε και κατευθύνθηκε στην πρεσβεία. Αφού κατάφερε να απομακρύνει το πλήθος το ασθενοφόρο μετέφερε τον πρέσβη και την Αντουανέττα στην κοντινή κλινική «Λευκωσία» των Τάκη Χριστόπουλου και Κώστα Χριστοδουλάκη, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Ως το 1977 η υπόθεση της δολοφονίας παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Εκείνο το έτος ο Αμερικανός επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών στην Κύπρο, ζήτησε να ανοίξει ξανά ο φάκελος και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Βενιαμίν ανέθεσε την νέα έρευνα στον αστυνόμο Φάνη Δημητρίου, αλλά όπως του ανέφερε εκείνος «φάκελος δεν υπήρχε». Ο Δημητρίου στη έρευνα του ενσωμάτωσε τη μαρτυρία ενός πυροσβέστη, που ήταν παρών εκείνη την ημέρα, ο οποίος κατέθεσε πως «κάποιοι πυροβολούσαν από μία πολυκατοικία που βρισκόταν εκεί κοντά». Με βάση την μαρτυρία συνελήφθησαν έξι άτομα τα οποία οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όμως τελικά φυλακίσθηκαν δύο, όχι για την εκτέλεση αλλά για την πρόκληση επεισοδίων, ένας από τους οποίους ήταν ο Λεφτής.
Ο Νεοπτόλεμος στην κατάθεση του υποστήριξε πως εκείνη την ημέρα είχε κατευθυνθεί «με καμιά δεκαριά στρατιώτες» προς την διαδήλωση όμως δεν έριξε ούτε σφαίρα.
ΕΛΑΜ
Ο Λεφτής αυτοχαρακτηρίζεται ως εθνικιστής και υποστηρικτής κάθε Εθνικής προσπάθειας. Είναι μέλος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ και ενεργό μέλος του εθνικιστικού κόμματος Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο [Ε.ΛΑ.Μ.] στις δράσεις και τις εκδηλώσεις του οποίου συμμετέχει.
Έγραψε αυτοβιογραφικό βιβλίο με τον τίτλο:«Νεοπτόλεμος Λεφτής, η ζωή ενός αντάρτη στις φλόγες του Αγώνα της Ένωσης» από τις εκδόσεις «Λόγχη», Αθήνα, του οποίου την επιμέλεια είχε ο συγγραφέας και ερευνητής Λεωνίδας Λεωνίδου.
Πηγές: