Κυπριακή ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Εθνικός Άχνας πήρε το όνομα του από το χωρίο Άχνα που βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε το 1968, με έδρα την Άχνα, ωστόσο από το 1974 και έπειτα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Προσωρινή ποδοσφαιρική έδρα της ομάδας αποτελεί το Σταδίο του Εθνικού Άχνας στην περιοχή Δασάκι της Άχνας. Πρόεδρος του είναι ο Κίκης Φιλίππου.
Η ομάδα έχει 32 συμμετοχές στην στην ' Α ποδοσφαιρική κατηγορία της Κύπρου. Έχει δύο συμμετοχές σε τελικό του Κυπέλλου Κύπρου κατά την περίοδο 2001-2 και 2012 -22.
Ιστορία
Ο Εθνικός ιδρύθηκε το 1968 στην Άχνα και στις 22 Σεπτεμβρίου 1969 η γενική συνέλευση της ΚΟΠ ενέκρινε το αίτημα του με αποτέλεσμα το σωματείο να ενταχθεί στις τάξεις της ως ομάδα Β' Κατηγορίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 συμμετείχε μερικές φορές στην Α Κατηγορία για να καθιερωθεί στην ανώτατη κατηγορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η τραγικότερη ημέρα στην ιστορία του σωματείου καταγράφεται στις 28 Αυγούστου του 1974, με την κατάληψη της Άχνας από τα τουρκικά στρατεύματα, γεγονός που κατέστησε το σωματείο προσφυγικό. Οι κάτοικοι του χωριού, μαζί με πολλούς άλλους πρόσφυγες άλλων περιοχών που είχαν καταφύγει αρχικά στην Άχνα όταν είχαν καταληφθεί οι δικές τους περιοχές, κατέφυγαν στο δάσος της Άχνας (διοικητικά η περιοχή του δάσους της Άχνας αποτελεί μέρος της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας. Αρχικά παρέμεναν σε αντίσκηνα και με την πάροδο του χρόνου οικοδομήθηκε οικισμός. Η περιοχή από τότε ονομάζεται Δασάκι Άχνας. Στην περιοχή αυτή ο Εθνικός Άχνας κατασκεύασε το ποδοσφαιρικό του γήπεδο, καθώς και το οίκημα του.
Η ονομασία του συλλόγου προέρχεται από τον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο Αθηνών μετά από εισήγηση του αχνιώτη αθλητή Παναγιώτη Πιερή.
Χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το λευκό, όπως τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας. Το έμβλημα της ομάδας περιλαμβάνει το χάρτη της Ελλάδας μαζί με αυτόν της Κύπρου.
Επιδόσεις
Την περίοδο 1970-71 ο Εθνικός Άχνας συμμετείχε για πρώτη φορά στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ. Συμμετείχε στο πρωτάθλημα Γ κατηγορίας 1970-71. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση και προβιβάστηκε στη Β κατηγορία. Στην υπόλοιπη δεκαετία συμμετείχε στη Β΄ κατηγορία καταλαμβάνοντας επί το πλείστον ψηλές θέσεις στο βαθμολογικό πίνακα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Εθνικός Άχνας συνέχισε τις καλές παρουσίες στη Β΄ κατηγορία με αποκορύφωμα την κατάκτηση της δεύτερης θέσης την περίοδο 1982-83 και τον προβιβασμό του στην Α κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Την περίοδο 1989 -90 ο Εθνικός Άχνας τερματίζει στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος και υποβιβάζεται. Στο πρωτάθλημα Β κατηγορίας 1990-91 καταλαμβάνει την τρίτη θέση, αποκτώντας το δικαίωμα να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στην Α΄ κατηγορία σε αγώνες μπαράζ. Αντίπαλος του ήταν η δωδέκατη ομάδα της Α κατηγορίας 1990 -91 Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Ο Εθνικός Άχνας ηττήθηκε και στα δύο παιχνίδια (4-0 εκτός έδρας, 3-1 εντός έδρας) και παρέμεινε στη Β΄ κατηγορία.
Την επόμενη περιόδο κατακτά για δεύτερη φορά το πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας και προβιβάζεται στην Α΄ κατηγορία, στην οποία από τότε συμμετέχει ανελλιπώς.
Ευρώπη
Ο Εθνικός Άχνας εξασφάλισε 6 φορές τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ. Στις πρώτες τρεις συμμετοχές του δεν εξασφάλιζε την πρόκριση. Ωστόσο στο Κύπελλο Ιντερτότο ΟΥΕΦΑ 2006, όπου και αυξήθηκαν οι νικήτριες ομάδες, ο Εθνικός Άχνας πέτυχε την καλύτερη κυπριακή εκπροσώπηση στο θεσμό.
Πηγές: