Κοραλλίων κόλπος

Image

Γραφικός κόλπος στα νοτιοδυτικά του χωριού Πέγεια, στην επαρχία Πάφου. Έχει σχήμα πετάλου που στα δυο του άκρα υπάρχουν απότομοι βράχοι, ενώ στο κέντρο του βρίσκονται δυο αμμουδιές με λεπτόκοκκο άμμο που πλαισιώνονται με τα πετρώματα του κοραλλιογενούς ασβεστόλιθου. Ο κόλπος οφείλει την ονομασία του στα κοραλλιογενή αυτά πετρώματα. Γύρω από τον κόλπο φυτρώνουν λίγοι σχίνοι, θυμάρια, ακακίες και καλάμια.

 

Η θέα προς τις άκρες του πετάλου είναι πανοραμική. Διακρίνονται τα χωριά της παράκτιας πεδιάδας της Πάφου με τις καταπράσινες φυτείες των μπανανιών ενώ τις αίθριες μέρες το μάτι βλέπει μέχρι τον φάρο και το λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Διακρίνονται ακόμη οι εντυπωσιακές επικλινείς πλαγιές του οροπεδίου της Πάφου με τους παράλληλους δρόμους και τα μικρά ρυάκια που διασχίζουν το βουνό. Ο κόλπος των Κοραλλιών προσεγγίζεται από παραλιακό δρόμο που αρχίζει από την Κάτω Πάφο και καταλήγει σ’ αυτόν.

 

Η γραφικότητα του κόλπου, οι όμορφες αμμουδιές του, η απομόνωση και το γαλήνιο περιβάλλον του, όπως και η μικρή απόστασή του από την πόλη της Πάφου (περί τα 12 χμ.), συνέβαλαν στην τουριστική του ανάπτυξη. Στην περιοχή κτίστηκαν ξενοδοχεία και αρκετές εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα που ενοικιάζονται σε ξένους περιηγητές και ντόπιους παραθεριστές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στις χιλιάδες των τουριστών — ξένων και ντόπιων — που κατακλύζουν τις αμμουδιές του κόλπου, προστίθενται και αρκετοί Παφίτες από την πόλη της Πάφου και τα γύρω χωριά.

 

Πιθανότατα ο κόλπος των Κοραλλίων εχρησιμοποιείτο ως αγκυροβόλιο κατά τα αρχαιότατα χρόνια, που εξυπηρετούσε οικισμό του 13ου- 12ου π. Χ. αιώνα. Αρχαιολογικές ανασκαφές γίνονται κατά τα τελευταία χρόνια στον δυτικό βραχίονα που κλείει τον κόλπο των Κοραλλιών, στην τοποθεσία Μάα - Παλαιόκαστρο. Οι ανασκαφές έχουν φέρει σε φως τα κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού καθώς και κατάλοιπα οχυρωματικών έργων. Βλέπε λεπτομέρειες   στο  λήμμα Μάα - Παλαιόκαστρο αρχαιολογικός χώρος.