Αθλητής. Ο Κυριάκος Σεραφείμ γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1953. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Σεραφείμ και η Κυπρούλα, το γένος Καλησπέρα. Είχε μια αδελφή τη Μαρία.
Παντρεύτηκε την Αυγή με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Εφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου του 2024.
Καριέρα
Αυθεντικό ταλέντο, έλαμψε στα γήπεδα ως πρωταθλητής στίβου με τον Γ.Σ.Ζ. Λάρνακας (από το 1966 έως το 1973), ενώ διακρίθηκε και στην καλαθόσφαιρα με τη φανέλα του Πεζοπορικού (1969-1973). Εθεωρείτο εκπληκτικό ταλέντο με σειρά επιτυχιών στους δρόμους ταχύτητας (100, 200 και 400 μέτρα) και κυρίως στα 110μ. εμπόδια. Δεκατετράχρονο παιδί άρχισε να νικά τους άνδρες αντιπάλους του και κάποια ρεκόρ του κράτησαν εικοσαετία.
Όσοι βρέθηκαν σε αγώνες στο παλιό ΓΣΖ τέλη της δεκαετίας του 60 και αρχές του 70, θα θυμούνται τις εκκινήσεις των 110 μέτρων με εμπόδια και την εκρηκτική του επιτάχυνση στην στροφή εκεί που τέλειωνε το γήπεδο μπάσκετ και άρχιζαν οι ξύλινες κερκίδες.
Όλα ξεκίνησαν στο Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου, όταν του ζήτησε ο γυμναστής του Χαράλαμπος Σολωμού να τρέξει σε ημερίδα παμπαίδων, διότι εκείνη τη μέρα η Λάρνακα δεν είχε εκπροσώπηση στην κούρσα των εμποδίων. Μόλις τερμάτισε έτρεξαν όλοι στον τερματισμό και ο συνήθως ήρεμος Σολωμού κρατούσε το κεφάλι του φωνάζοντας σε επανάληψη:
“Τι έκανες ρε…Τι έκανες ρε;”
Μετά την 3η τάξη μεταπήδησε στην Αμερικανική Ακαδημία, όπου είχε την τύχη να τον αναλάβει ο αθλητής και προπονητής Παναγιώτης Πιερής, που τον βοήθησε να κατακτήσει πάμπολλες νίκες και ρεκόρ τόσο στην Κύπρο όσο και με την Εθνική Ελλάδας σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.
Εθνική Ελλάδος
Μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος, όταν ήταν ενωμένος ο στίβος Κύπρου – Ελλάδας, έγινε ο πρώτος έφηβος αθλητής που κατέβηκε τα 15 δεύτερα στα 110μ. εμπόδια (14.7 = σπουδαίο πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων / παγκύπριο Ανδρών) το 1970. Συμμετείχε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Εφήβων το 1970, στη Γαλλία, πρώτος Κύπριος μαζί με τον Κυριάκο Ονησιφόρου, που αγωνίστηκε στη διοργάνωση. Είχε κάνει αξιοπρεπή εμφάνιση, με πρόκριση στους ημιτελικούς, σε κούρσες με τρομακτικό αντίθετο άνεμο. Υπήρξε Βαλκανιονίκης Εφήβων (εμπόδια και 4Χ100μ.), παγκυπριονίκης και πανελληνιονίκης Ανδρών, Εφήβων και Μαθητών. Είναι χαρακτηριστική του ταλέντου του μια κούρσα σε πανελλήνιους Σχολικούς που τερματίζει με 15-20 μέτρα διαφορά από τον δεύτερο!
Βλέπε λήμμα: Βαλκανικοί αγώνες
Σταμάτησε τον αθλητισμό, δυστυχώς, λόγω τραυματισμού το 1973 (21 ετών) και αφοσιώθηκε στις σπουδές του. Θα μπορούσε να κάνει τρομερά πράγματα με τα προσόντα που είχε. Νέος με ωραίο παράστημα, ήταν πάντα ο σημαιοφόρος ως έφηβος των εθνικών ομάδων της Ελλάδας.
Στην καλαθόσφαιρα, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Παναγιώτη Πιερή, προπονητή του και στον στίβο, διακρίθηκε με τον Πεζοπορικό, ως “6ος παίκτης”, κατακτώντας τρία Κύπελλα Κύπρου.
Πηγές: